3 Αυγούστου μνήμη της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας

 

Έζησε κατά τον πρώτο αιώνα. Δεν είναι βέβαιο αν Λυδία ήταν το όνομά της ή ο τόπος καταγωγή της, αφού είχε γεννηθεί στα Θυάτειρα, μια πόλη της Λυδίας στην Μικρά Ασία.

Ζούσε στους Φιλίππους της Μακεδονίας και δεν είναι γνωστό αν ήταν ανύπαντρη ή παντρεμένη. Ήταν έμπορος πορφύρας και ως εκ τούτου είχε σημαντική κοινωνική και οικονομική θέση.

Οι εγκόσμιες όμως υποθέσεις δεν την εμπόδισαν να αφοσιωθεί στη φροντίδα της ψυχής και του πνεύματός της. Ανήκε στους «θεοσεβούμενους», εκείνους τους ειδωλολάτρες που είχαν μεταστραφεί στην πίστη των Εβραίων. Μέχρι που γνώρισε τον Απόστολο Παύλο, κατά το πρώτο του ταξίδι του στην Ευρώπη. Στις Πράξεις των Αποστόλων αναφέρεται πως ο Άγιος Παύλος έφτασε στους Φιλίππους μαζί με τον Τιμόθεο, τον Σίλα και τον Λουκά. Τότε ήταν που η Λυδία μεταστράφηκε και ακολουθώντας το δικό της παράδειγμα όλα τα μέλη της οικογένειάς της, ζήτησαν να βαφτιστούν.

Πρώτη μαθήτρια του Παύλου, η Λυδία φιλοξένησε τον Απόστολο και τους συντρόφους του στο σπίτι της, για όλη τη διάρκεια της παραμονής τους. Εκείνες τις μέρες πραγματοποιήθηκαν πολλές μεταστροφές δίνοντας αρχή σε μια κοινότητα Χριστιανών.
Έτσι η πρώτη Εκκλησία που ιδρύθηκε στην Ευρώπη από τον Απόστολο Παύλο γεννήθηκε στο σπίτι της Λυδίας.

πγπ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση Πάπα Φραγκίσκου, 22 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023   Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού. Η

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου