3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

(B)

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                        

Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός Του, δοξάστε τον έπαινό Του. Αλληλούια.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Με ανανεωμένο το πνεύμα, Κύριε, ας αγάλλεται πάντοτε ο λαός Σου ώστε, εφόσον τον αποκατέστησες στη δόξα της υιοθεσίας, να αναμένει με βέβαιη ελπίδα την ημέρα της Αναστάσεως. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού Σου, ο οποίος  είναι Θεός και μαζί με Εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από τις Πράξεις των Αποστόλων (3, 13-15.17-19)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Πέτρος στον κόσμο: «Ο Θεός του Αβραάμ, του Ισαάκ, του Ιακώβ, ο Θεός των πατέρων μας, δόξασε το δούλο Του, τον Ιησού, Τον οποίο εσείς παραδώσατε σε θάνατο και Τον αρνηθήκατε μπροστά στον Πιλάτο, ενώ εκείνος έκρινε να τον απολύσει. Εσείς όμως τον Άγιο και Δίκαιο τον αρνηθήκατε και ζητήσατε να σας χαριστεί ένας άνδρας φονιάς, ενώ σκοτώσατε τον Αρχηγό της ζωής. Αυτόν ο Θεός τον ανάστησε από τους νεκρούς, κι αυτού του γεγονότος εμείς είμαστε μάρτυρες. Και τώρα, αδελφοί, ξέρω ότι από άγνοια ενεργήσατε, όπως ακριβώς και οι άρχοντές σας. Ο Θεός, όμως, όσα προανήγγειλε, με το στόμα όλων των προφητών ότι επρόκειτο να πάθει ο Χριστός του, τα εκπλήρωσε μ’ αυτό τον τρόπο. Μετανοήστε, λοιπόν και επιστρέψτε, για να εξαλειφθούν οι αμαρτίες σας».

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ  Ψαλμός  4  (2.7.9)

Αντίφωνο:           Ας μας σημαδέψει λάμποντας

                               το Φως του προσώπου Σου, Κύριε !

Όταν τον επικαλέστηκα, *

με εισάκουσε ο Θεός της δικαιοσύνης μου.

Στις θλίψεις μου με ανακούφισες.*

Ελέησέ με και εισάκουσε την προσευχή μου. Αντ.

 

Πολλοί λένε:+

«Το καλό ποιος θα μας το δείξει;»*

Ας μας σημαδέψει λάμποντας το φως του προσώπου σου, Κύριε.

Θα πέσω κι αμέσως θα κοιμηθώ μέσα σε ειρήνη, *

διότι εσύ μόνος, Κύριε, μου χαρίζεις σίγουρη κατοικία. Αντ.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Ιωάννη (2,1-5α)

Παιδιά μου, αυτά σας τα γράφω για να μην αμαρτάνετε. Κι αν κάποιος αμαρτήσει, έχουμε ένα συνήγορο κοντά στον Πατέρα, τον δίκαιο Ιησού Χριστό. Αυτός είναι ο εξιλασμός για τις αμαρτίες μας και όχι μόνο για τις δικές μας, αλλά και για τις αμαρτίες όλου του κόσμου. Με τούτο είμαστε βέβαιοι ότι Τον έχουμε γνωρίσει: αν τηρούμε τις εντολές Του. Εκείνος που λέει: «Εγώ Τον έχω γνωρίσει», αλλά δεν τηρεί τις εντολές Του, αυτός είναι ψεύτης, και η αλήθεια μέσα του δεν υπάρχει. Εκείνος, όμως, που τηρεί το Λόγο Του, πραγματικά σ’ αυτόν η αγάπη του Θεού είναι τέλεια. Απ’ αυτό γνωρίζουμε ότι είμαστε ενωμένοι μαζί Του.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ – Αλληλούια  (Λκ.24,32)

Η καρδιά μας δεν φλεγόταν μέσα μας όταν στο δρόμο μας μιλούσε, καθώς μας ερμήνευε τις Γραφές;

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (24, 35-48)

Τον καιρό εκείνο οι μαθητές του Ιησού εξηγούσαν όσα συνέβησαν στο δρόμο και πώς τον αναγνώρισαν στον τεμαχισμό του ψωμιού. Ενώ τα έλεγαν αυτά, ο ίδιος ο Ιησούς στάθηκε ανάμεσά τους και τους λέει: «Ειρήνη σε σας!». Ταραγμένοι και γεμάτοι φόβο, εκείνοι νόμισαν ότι έβλεπαν φάντασμα. Αλλά εκείνος τους είπε: «Γιατί είστε ταραγμένοι και γιατί ανεβαίνουν στην καρδιά σας αμφιβολίες; Κοιτάξτε τα χέρια μου και τα πόδια μου, γιατί είμαι εγώ ο ίδιος. Ψηλαφίστε με και δείτε, διότι το φάντασμα δεν έχει σάρκα και οστά, όπως βλέπετε να έχω εγώ». Και λέγοντας αυτό, τους έδειξε τα χέρια και τα πόδια. Ενώ ακόμα αυτοί δεν πίστευαν από τη χαρά κι ήταν έκθαμβοι, τους είπε: «Έχετε εδώ κάτι το φαγώσιμο;». Κι εκείνοι του έδωσαν ένα κομμάτι ψητό ψάρι. Και πήρε κι έφαγε ενώπιόν τους. Τους είπε τότε: «Αυτά είναι εκείνα τα λόγια που σας έλεγα ενόσω ήμουν μαζί σας, ότι πρέπει να εκπληρωθούν όλα όσα είναι γραμμένα στο νόμο του Μωυσή και στους προφήτες και στους ψαλμούς για μένα». Τότε άνοιξε το νου τους για να καταλαβαίνουν τις Γραφές. Και τους είπε: «Έτσι έλεγαν οι Γραφές ότι πρέπει να πάθει ο Χριστός και να αναστηθεί την τρίτη ημέρα και να κηρυχτεί στο όνομά του μετάνοια σε όλα τα έθνη για την άφεση των αμαρτιών, αρχίζοντας από την Ιερουσαλήμ. Εσείς θα είστε οι μάρτυρες όλων αυτών».

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ                                                      

Αδελφοί αγαπητοί,

Ας ικετεύσουμε με θάρρος το Θεό Πατέρα, να εισακούσει τις δεήσεις μας και να ενδυναμώσει την πίστη μας στην Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Λέγοντας.

-Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για όλους τους χριστιανούς, ώστε συνεχώς να αισθάνονται παρόντα ανάμεσά τους Τον Αναστημένο Ιησού και η πεποίθηση αυτή να κατευθύνει τη ζωή τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους κυβερνήτες των λαών και των εθνών, ώστε να κατευθύνουν τις προσπάθειές τους στην προάσπιση των δικαιωμάτων των πιο φτωχών και των πιο αδυνάτων, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους αδελφούς μας που υποφέρουν, ώστε να μάθουν να ενώνουν τους πόνους των στη σωτήρια θυσία του Χριστού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, ώστε μέσα από τη μελέτη των Γραφών και του Εαυγγελίου να γνωρίσουμε το λυτρωτικό μυστήριο του Ιησού σταυρωμένου και αναστημένου, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

+ Θεέ Πατέρα, Εσύ που κατευθύνεις με το Πνεύμα Σου το έργο της σωτηρίας των ανθρώπων, χορήγησε στα τέκνα Σου το πνεύμα της μεταστροφής, της μετάνοιας και της πίστεως.  Διά μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Δέξου, Κύριε, τα δώρα της Εκκλησίας Σου που πανηγυρίζει, και εφόσον με τα Πασχαλινά Μυστήρια της παρέχεις τόσο πολύ να χαίρεται, χορήγησέ της ν’ απολαύσει και την Αιώνια Ευτυχία. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Λκ 24, 46-47

Έπρεπε να πάθει ο Χριστός, ν ’αναστηθεί από τους νεκρούς την Τρίτη ημέρα, και να κηρυχθεί στο όνομά Του μετάνοια και άφεση αμαρτιών σε όλα τα έθνη . Αλληλούια.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στρέψε με καλοσύνη το βλέμμα Σου, Κύριε, προς το λαό Σου και εφόσον τον ανανέωσες με τα Πασχαλινά Μυστήρια, οδήγησέ τον στην άφθαρτη δόξα της Αναστάσεως. Διά του  Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

3η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ Β

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου