3η Κυριακή της Τεσσαρακοστής (Α)

                     3η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ (Α)                 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  

Ψλ 25 [24], 15-16                     

Οι οφθαλμοί μου για πάντα θα προσβλέπουν στον Κύριο επειδή Αυτός θα ελευθερώσει τα πόδια μου από την παγίδα. Κοίταξέ με και ελέησέ με, επειδή είμαι μόνος και δυστυχισμένος.

(Παραλείπεται το Δόξα εν Υψίστοις)

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Θεέ Πατέρα, πηγή κάθε ευσπλαχνίας και καλοσύνης ο οποίος μας υπέδειξες τη νηστεία, την προσευχή και την ελεημοσύνη ως αντίδοτο για τις αμαρτίες, δέξου με ευμένεια την ταπεινή μας εξομολόγηση, απάλλαξέ μας από το βάρος της συνειδήσεως και ανόρθωσέ μας με τη δύναμη της Ευσπλαχνίας Σου. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού Σου, ο οποίος  είναι Θεός και μαζί με Εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο της Εξόδου (17,3-7)

Τις ημέρες εκείνες, δίψασε ο λαός εκεί από έλλειψη νερού και γόγγυσε ενάντια στον Μωυσή, λέγοντας: «Γιατί μας έβγαλες από την Αίγυπτο, για να θανατώσεις εμάς και τα παιδιά μας και τα κτήνη μας με τη δίψα;» Και βόησε ο Μωυσής στον Κύριο, λέγοντας: «Τι να κάνω σε τούτο τον λαό; Λίγο μένει να με λιθοβολήσουν». Και είπε ο Κύριος στον Μωυσή: Πέρασε μπροστά από τον λαό και πάρε μαζί σου από τους πρεσβύτερους του Ισραήλ, και το ραβδί, με το οποίο χτύπησες τον ποταμό, παρ’ το στο χέρι σου και πήγαινε. Ιδού, εγώ θα σταθώ εκεί ενώπιόν σου, επάνω στην πέτρα, στο Χωρήβ, και θα χτυπήσεις την πέτρα, και θα βγει απ’ αυτή νερό για να πιει ο λαός». Έτσι κι έκανε ο Μωυσής μπροστά στους πρεσβύτερους του Ισραήλ.    Κι αποκάλεσε το όνομα του τόπου εκείνου Μασσά και Μεριβά, για τη λογομαχία των γιων Ισραήλ κι επειδή πείραξαν τον Κύριο, λέγοντας: «Είναι ο Κύριος μεταξύ μας ή όχι;».           

Λόγος του Κυρίου

                                                                                                           

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ            

Ψαλμός  95 (1-2.6-7.8-9)

 

Αντίφωνο:     Είθε να ακούγατε σήμερα τη φωνή Του:

                                  «Μη σκληραίνεται τις καρδιές σας».

Ελάτε, ας ευφρανθούμε για τον Κύριο,*

ας αγαλλιάσουμε για τον Θεό, τον Σωτήρα μας.

Ας πλησιάσουμε το πρόσωπό Του με ύμνους*

και γι’ Αυτόν με ψαλμούς ας χαρούμε. Αντ.

 

Ελάτε, να προσκυνήσουμε και να προσπέσουμε*

και να γονατίσουμε ενώπιον του Κυρίου, που μας έπλασε.

Επειδή αυτός είναι ο Θεός μας,+

κι εμείς λαός της βοσκής Του*

και πρόβατα του χεριού Του. Αντ.

 

Είθε να ακούγατε σήμερα τη φωνή Του:*

«Μη σκληραίνετε τις καρδιές σας,

καθώς στη Μεριβά, όπως την ημέρα της Μασσά στην έρημο,+

όπου με πείραξαν οι πατέρες σας,*

με δοκίμασαν, αν και είδαν τα έργα μου». Αντ.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Ρωμαίους (5,1-2.5-8)

Αδελφοί, δικαιωμένοι από την πίστη, έχουμε ειρήνη με τον Θεό μέσω  του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, μέσω του οποίου έχουμε με την πίστη πρόσβαση σ’ αυτή τη χάρη, στην οποία βρισκόμαστε και καυχόμαστε για την ελπίδα στη Δόξα του Θεού. Και η ελπίδα δεν ντροπιάζει, επειδή η Αγάπη του Θεού ξεχύθηκε μέσα στις καρδιές μας, μέσω του Πνεύματος του Αγίου που μας έχει δοθεί. Επειδή, ακόμη, ο Χριστός, ενώ ακόμα εμείς ήμασταν  ασθενείς, πέθανε στον καθορισμένο καιρό για τους ασεβείς. Μόλις και μετά βίας κάποιος θα πεθάνει για έναν δίκαιο, διότι για έναν καλό άνθρωπο ίσως κάποιος να τολμά να πεθάνει. Αλλά ο Θεός αποδεικνύει την Αγάπη Του για μας, με το γεγονός πως, ενώ είμαστε αμαρτωλοί, ο Χριστός πέθανε για μας.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ                                                            (Ιω.4,42.15)            

 

Κύριε, Εσύ είσαι αληθινά ο Σωτήρας του κόσμου, δώσε μου αυτό το ζωντανό νερό για να μη διψώ.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ                                                          

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη  Άγιο Ευαγγέλιο (4,5-15.19β-26.39α.40-42)

Τον καιρό εκείνο, έφθασε ο Ιησούς στην πόλη της Σαμάρειας που λέγεται Συχάρ, κοντά στο χωράφι που είχε δώσει ο Ιακώβ στον Ιωσήφ, το γιο του. Εκεί βρισκόταν η πηγή του Ιακώβ. Ο Ιησούς, λοιπόν, κουρασμένος από την οδοιπορία καθώς ήταν, κάθισε στην πηγή. Ήταν περίπου μεσημέρι.

Φθάνει μια γυναίκα από τη Σαμάρεια, να αντλήσει νερό. Κι ο Ιησούς της λέει: «Δώσε μου να πιω». Οι μαθητές Του είχαν πάει στην πόλη για να αγοράσουν τρόφιμα. Του λέει τότε η γυναίκα, η Σαμαρείτισσα: «Πώς Εσύ που είσαι Ιουδαίος ζητάς από μένα να πιεις, που είμαι γυναίκα Σαμαρείτισσα;» Διότι οι Ιουδαίοι δε συναναστρέφονται τους Σαμαρείτες. Αποκρίθηκε ο Ιησούς και της είπε: «Αν γνώριζες τη δωρεά του Θεού και ποιος είναι Αυτός που σου λέει “δώσε μου να πιω”, εσύ θα Του ζητούσες και θα σου έδινε Ζωντανό Νερό».

Του λέει τότε η γυναίκα: «Κύριε, ούτε δοχείο έχεις, και το πηγάδι είναι βαθύ. Από πού λοιπόν έχεις το Ζωντανό Νερό; Μήπως Εσύ είσαι πιο μεγάλος από τον πατέρα μας, τον Ιακώβ, που μας έδωσε το πηγάδι, κι ο ίδιος ήπιε απ’ αυτό και οι γιοι του και τα ζώα του;». Απάντησε ο Ιησούς και της είπε: «Καθένας που πίνει απ’ αυτό το νερό, πάλι θα διψάσει. Αλλά όποιος πιει από το Νερό που εγώ θα του δώσω, δε θα διψάσει ποτέ. Αλλά το Νερό που εγώ θα του δώσω θα γίνει σ’αυτόν πηγή νερού που θα αναβλύζει για Αιώνια Ζωή». Του λέει τότε η γυναίκα: «Κύριε, δώσε μου αυτό το Νερό, ώστε να μη διψώ, ούτε να έρχομαι μέχρις εδώ να αντλώ. Βλέπω ότι είσαι προφήτης. Οι πατέρες μας λάτρεψαν τον Θεό σ’ αυτό το βουνό. Κι εσείς λέτε ότι στα Ιεροσόλυμα είναι ο τόπος όπου πρέπει να λατρεύεται».

Της λέει ο Ιησούς: «Πίστεψέ με, γυναίκα, ότι έρχεται ώρα που ούτε σ’ αυτό το βουνό, ούτε στα Ιεροσόλυμα θα λατρέψετε τον Πατέρα. Εσείς λατρεύετε εκείνο που δε γνωρίζετε. Εμείς λατρεύουμε εκείνο που γνωρίζουμε, διότι η Σωτηρία έρχεται από τους Ιουδαίους. Αλλά έρχεται ώρα, και μάλιστα είναι τώρα, όταν αυτοί, που αληθινά λατρεύουν, θα λατρεύσουν τον Πατέρα με Πνεύμα και αλήθεια. Διότι κι ο Πατέρας τέτοιοι ζητεί να είναι αυτοί που Τον λατρεύουν. Ο Θεός είναι πνεύμα, οπότε αυτοί που Τον λατρεύουν πρέπει να Τον λατρεύουν με πνεύμα και αλήθεια». Του λέει η γυναίκα: «Γνωρίζω ότι έρχεται ο Μεσσίας, ο λεγόμενος Χριστός. Όταν Εκείνος έλθει, θα μας τα αναγγείλει όλα». Της λέει ο Ιησούς: «Εγώ είμαι, Αυτός που σου μιλεί». Πολλοί Σαμαρείτες απ’ εκείνη την πόλη πίστεψαν στον Ιησού. Όταν, λοιπόν, πήγαν στον Ιησού οι Σαμαρείτες, Του ζήτησαν να μείνει μαζί τους. Κι έμεινε εκεί δυο ημέρες. Και πολλοί περισσότεροι πίστεψαν από τα λόγια Του κι έλεγαν στη γυναίκα: «Δεν πιστεύουμε πια για όσα είπες, διότι εμείς οι ίδιοι ακούσαμε και γνωρίσαμε ότι Αυτός αληθινά είναι ο Σωτήρας του κόσμου».

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί,

Ο Θεός επιθυμεί να Τον λατρεύουν οι άνθρωποι πνευματικά και αληθινά. Εμψυχωμένοι από το Άγιο Πνεύμα και στηριζόμενοι στον μόνο Μεσίτη μεταξύ Θεού και ανθρώπων, τον Κύριο μας τον Ιησού Χριστό, ας απευθύνουμε τις ικεσίες μας προς τον Θεό Πατέρα, λέγοντας:  Εισάκουσέ μας, Κύριε !

Για όλους τους χριστιανούς, ώστε μέσα τους να αισθάνονται συνεχή δίψα για το Νερό της Ζωής, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους δε γνωρίζουν την ουσία του χριστιανισμού ως ζωντανή εμπειρία της προσωπικής και κοινοτικής πίστης, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους βρίσκονται στο περιθώριο εξαιτίας θρησκευτικών και πολιτικών νόμων, ώστε να μην λησμονήσουν πως ο Θεός πραγματικά τους αγαπά, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, ώστε ενδυναμωμένοι από τον Λόγο του Θεού να συνεχίζουμε με πιστότητα την πορεία της Τεσσαρακοστής, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

+ Θεέ, Πατέρα της ζωής, άκουσε την κραυγή του λαού Σου και με το ζωντανό νερό του Λόγου Σου και του Πνεύματός Σου πότιζε τον για την Αιώνια Ζωή. Διά μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας. Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Δέξου, Κύριε, αυτή τη θυσία και αξίωσε εμάς, που ζητούμε τη συγχώρεση των αμαρτιών μας, να συγχωρούμε πρόθυμα τους αδερφούς μας. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ  Ιω 4, 13-14

Όποιος πιει από το Νερό που θα του δώσω εγώ, λέει ο Κύριος, θα γίνει μέσα του πηγή που θ’  αναβλύζει νερό Ζωής Αιώνιας.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λάβαμε, Κύριε, πρόγευση του Ουρανού τρώγοντας από τώρα τον Άρτο της Βασιλείας Σου, αξίωσέ μας, Σε παρακαλούμε, όλη η ζωή μας να φανερώσει όσα πραγματοποίησες με αυτό το Μυστήριο. Διά του  Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

3η Κυριακή της Τεσσαρακοστής (Α).docx

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 29 Μαρτίου 2023      Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου