29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΑΤΟΥΡΝΙΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΟΣ

29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΑΤΟΥΡΝΙΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΟΣ

Ο Σατουρνίνος, μάρτυρας της Ρώμης, αποκεφαλίστηκε μαζί με το Σισίνιο στις 29 Νοεμβρίου του 304 στην οδό Νομεντάνα σε απόσταση δύο μιλίων από την πόλη.

Προέρχεται από την Καρχηδόνα και λόγω της πίστεώς του στον Ιησού Χριστό υπέστη βασανιστήρια και κατόπιν εστάλη στη Ρώμη όπου και πέθανε μαρτυρικά.

Σήμερα, πολύ κοντά στο σημείο του μαρτυρίου τους υψώνεται μια Εκκλησία αφιερωμένη σε εκείνον η οποία κτίστηκε από τον Πάπα Πίο 11ο. Τα λείψανά του, άγνωστο πότε, είχαν μεταφερθεί από την βασιλική που υπήρχε στη Σαλάρια οδό στον Ιερό Ναό των Αγίων Ιωάννη και Παύλου στην περιοχή Τσέλιο. Στις 22 Απριλίου 1726 υπό την επίβλεψη του Καρδιναλίου Φιλίππου Παολούτσι τα λείψανα τακτοποιήθηκαν και τοποθετήθηκαν στο πρώτο από τα δεξιά αλτάριο του ναού. Τότε δόθηκε και στον Πάπα Βενέδικτο 13οένα μικρό τμήμα ρελίκουας.

Στις 20 Ιουνίου του 1581 ο Πάπας Γρηγόριος 13οςχορήγησε στους προσκυνητές οι οποίοι κατά την diesnatalisτου Αγίου Σατουρνίνου θα επισκέπτονταν τη Βασιλική του Τσέλιο πλήρη λυσίποινα.

Το Ρωμαϊκό Μαρτυρολόγιο αναφέρει σχετικά με τον Άγιο Σατουρνίνο:

«Στη Ρώμη, στη Via Salaria, το γενέθλιο των αγίων Μαρτύρων Σατουρνίνου του Γέροντος και Σισινίου Διακόνου, υπό τον πρίγκιπα Μαξιμιανό, οι οποίοι, για μεγάλο χρονικό διάστημα βασανισμένοι στη φυλακή, με εντολή του Επάρχου της πόλης ανήλθαν στο ιππάριο (=όργανο βασανιστηρίων) και τεντώθηκαν με νεύρα, ξυλοκοπήθηκαν με ραβδιά […], έπειτα κάηκαν με φλόγες, και τέλος, καθαιρούμενοι από το ιππάριο, αποκεφαλίστηκαν. Τα σώματα των δύο μαρτύρων ανταφιάστηκαν από τον Τρασόνε στην ιδιοκτησία του στη Salaria Nova».

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 23 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου