29 Σεπτεμβρίου μνήμη των Αγίων Μιχαήλ, Γαβριήλ και Ραφαήλ των Αρχαγγέλων

 

Το Ρωμαϊκό  Μαρτυρολόγιο τιμά μαζί τους τρεις άγιους αρχάγγελους Μιχαήλ, Γαβριήλ και Ραφαήλ. Η Αγία Γραφή τους αναφέρει με συγκεκριμένες αποστολές: ο Μιχαήλ ο μαχητής ενάντια στο Σατανά, ο Γαβριήλ ο αγγελιαφόρος και ο Ραφαήλ ο φύλακας.

Πριν από τη λειτουργική μεταρρύθμιση του 1969, σαν σήμερα τιμόταν η μνήμη μόνο του Αγίου Μιχαήλ, σε ανάμνηση των εγκαινίων του περίφημου Προσκυνήματος στο όρος Gargano αφιερωμένο σε εκείνον.

Ο τίτλος του αρχάγγελου προέρχεται από την ιδέα ότι στην ουράνια αυλή οι άγγελοι κατέχουν διαφορετικούς βαθμούς και τιμές. Οι αρχάγγελοι Μιχαήλ, Γαβριήλ και Ραφαήλ καταλαμβάνουν τις υψηλότερες βαθμίδες των αγγελικών ιεραρχιών.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο προστάτης όλων των ανθρώπων και όλης της Εκκλησίας εναντίον των επίγειων και των καταχθόνιων εχθρών. Το όνομά του σημαίνει «Ποιος είναι σαν το Θεό;» […] Παρουσιάζεται ως φύλακας του Παραδείσου, μετά το αμάρτημα των Πρωτόπλαστων [… ]. Είναι ο προστάτης του καλού θανάτου και της ημέρα της κρίσεως. Σ’ αυτόν εμπιστεύεται η Εκκλησία, στη λειτουργία των νεκρών, τις ψυχές που ετοιμάζονται να «ταξιδεύσουν προς το αιώνιον φώς»”.

Το όνομα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ “σημαίνει «δύναμη του Θεού» – είναι ο κατ’εξοχήν αγγελιοφόρος του Θεού”. Εκείνος εμφανίστηκε στο Ζαχαρία αλλά και στην Παναγία κατά τον Ευαγγελισμό.

Ο Αρχάγγελος Ραφαήλ είναι ο κατ’ εξοχήν άγγελος φύλακας. «Ο Θεός επαναδίδει τη θεραπεία»  σημαίνει το όνομά του.

Μιχαήλ, Γαβριήλ, Ραφαήλ: ο Άγγελος μαχητής, ο Άγγελος αγγελιαφόρος, ο Άγγελος φύλακας. Τρείς φίλοι του ανθρώπου που τον φρουρούν και τον προστατεύουν. Τρεις φίλοι που εμείς ξεχνούμε, εκείνοι όμως δεν μας εγκαταλείπουν ποτέ”.

(πηγή: Τ΄ αδέλφια μας οι Άγιοι του π. Νικηφόρου Βιδάλη)

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου