29 Σεπτεμβρίου Μνήμη των Αγίων Μιχάηλ, Γαβριήλ και Ραφαήλ των Αρχαγγέλων

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ

ΜΙΧΑΗΛ, ΓΑΒΡΙΗΛ ΚΑΙ ΡΑΦΑΗΛ ΤΩΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΩΝ

 

Το Ρωμαϊκό  Μαρτυρολόγιο τιμά μαζί τους τρεις άγιους αρχάγγελους Μιχαήλ, Γαβριήλ και Ραφαήλ. Η Αγία Γραφή τους αναφέρει με συγκεκριμένες αποστολές: ο Μιχαήλ ο μαχητής ενάντια στο Σατανά, ο Γαβριήλ ο αγγελιαφόρος και ο Ραφαήλ ο φύλακας.

Πριν από τη λειτουργική μεταρρύθμιση του 1969, σαν σήμερα τιμόταν η μνήμη μόνο του Αγίου Μιχαήλ, σε ανάμνηση των εγκαινίων του περίφημου Προσκυνήματος στο όρος Gargano αφιερωμένο σε εκείνον.

Ο τίτλος του αρχάγγελου προέρχεται από την ιδέα ότι στην ουράνια αυλή οι άγγελοι κατέχουν διαφορετικούς βαθμούς και τιμές. Οι αρχάγγελοι Μιχαήλ, Γαβριήλ και Ραφαήλ καταλαμβάνουν τις υψηλότερες βαθμίδες των αγγελικών ιεραρχιών.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο προστάτης όλων των ανθρώπων και όλης της Εκκλησίας εναντίον των επίγειων και των καταχθόνιων εχθρών. Το όνομά του σημαίνει «Ποιος είναι σαν το Θεό;» […] Παρουσιάζεται ως φύλακας του Παραδείσου, μετά το αμάρτημα των Πρωτόπλαστων [… ] Είναι ο προστάτης του καλού θανάτου και της ημέρα της κρίσεως. Σ’ αυτόν εμπιστεύεται η Εκκλησία, στη λειτουργία των νεκρών, τις ψυχές που ετοιμάζονται να «ταξιδεύσουν προς το αιώνιον φώς»”.

Το όνομα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ “σημαίνει «δύναμη του Θεού» – είναι ο κατ’εξοχήν αγγελιοφόρος του Θεού”. Εκείνος εμφανίστηκε στο Ζαχαρία αλλά και στην Παναγία κατά τον Ευαγγελισμό.

Ο Αρχάγγελος Ραφαήλ είναι ο κατ εξοχήν άγγελος φύλακας. «Ο Θεός επαναδίδει τη θεραπεία»  σημαίνει το όνομά του.

Μιχαήλ, Γαβριήλ, Ραφαήλ: ο Άγγελος μαχητής, ο Άγγελος αγγελιαφόρος, ο Άγγελος φύλακας. Τρείς φίλοι του ανθρώπου που τον φρουρούν και τον προστατεύουν. Τρεις φίλοι που εμείς ξεχνούμε, εκείνοι όμως δεν μας εγκαταλείπουν ποτέ”.

(πηγή: Τ΄ αδέλφια μας οι Άγιοι του π. Νικηφόρου Βιδάλη)

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 28 Μαΐου 2023

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΚυριακή 28 Μαΐου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πανήγυρη της Πεντηκοστής, το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου