29 Οκτωβρίου Μνήμη του Αγ. Νάρκισσου, επισκόπου Ιεροσολύμων

29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΑΡΚΙΣΣΟΥ

ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ


 

Ήταν ο τριακοστός επίσκοπος Ιεροσολύμων και όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ήταν σχεδόν εκατό χρονών. Παρά την ηλικία του ήταν ένας πολύ δυναμικός και ενεργητικός επίσκοπος. Είχε γεννηθεί το έτος 96 όταν στην Ιερουσαλήμ ήταν νωπές ακόμα οι μνήμες της καταστροφής της από τον Τίτο και καθ’όλη τη ζωή του είδε την πόλη του Δαυίδ να αναγεννιέται φιλοξενώντας μια μεγάλη κοινότητα χριστιανών. Προήδρευσε στην ομώνυμη Σύνοδο η οποία θέσπιζε ως ημέρα εορτασμού του Πάσχα την Κυριακή.

Συκοφαντήθηκε από όσους θίγονταν από την ορθότητα του λόγου και των ενεργειών έτσι που ο γηραιός επίσκοπος, αν και αθώος, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη. Όμως, σύντομα οι κατηγορίες αποδείχτηκαν ψευδείς, ο Νάρκισσος αποκαταστάθηκε, αλλά νομίζοντας όλοι πως είχε πεθάνει εξέλεξαν νέο επίσκοπο ο οποίος όμως δεν είχε μεγάλη διάρκεια. Ο Νάρκισσος επανήλθε στην πόλη ενώ το πλήθος των πιστών τον υποδέχτηκε με μεγάλη έκπληξη και χαρά οδηγώντας τον στον επισκοπικό θρόνο. Ποίμανε για πολλά ακόμα χρόνια τα Ιεροσόλυμα με τη βοήθεια ενός βοηθού επισκόπου που είχε διαλέξει, τον Άγιο Αλέξανδρο. Πέθανε σε ηλικία 116 ετών.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 28 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου