29 Ιουλίου μνήμη Αγίας Μάρθας αδελφής του Λαζάρου

 Η Μάρθα είναι η αδελφή της Μαρίας και του Λαζάρου από τη Βηθανία, ένα χωριό περίπου τρία χιλιόμετρα απόσταση από την Ιερουσαλήμ. Κατά τις περιοδείες του στην Ιουδαία, ο Ιησούς αγαπούσε να περνάει από το σπίτι τους.

Η πρώτη φορά που εμφανίζεται η Μάρθα είναι με την ευκαιρία μιας εκ των επισκέψεων αυτών. Το Ευαγγέλιο μας την παρουσιάζει σαν μια γυναίκα του σπιτιού, νοικοκυρά, δοτική και απασχολημένη στην υποδοχή και την καλή φιλοξενία του υψηλού επισκέπτη, ενώ η αδελφή της η Μαρία προτιμά να ακούει προσεκτικά τα λόγια του Διδασκάλου. Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, η επίπληξη που απευθύνει η Μάρθα στη Μαρία: «Κύριε, δε σε μέλλει που η αδελφή μου με άφησε μόνη στην υπηρεσία;» Η αξιαγάπητη απάντηση του Ιησού μπορεί να μοιάζει επίσης σαν επίπληξη, που δεν είχε να κάνει με την προκοπή και την εργατικότητά της, αλλά σχετίζεται με το άγχος που προξενεί η υπερβολική προσκόλληση στα υλικά αγαθά, εις βάρος της εσωτερικής ζωής. Ο Άγιος Αυγουστίνος υποστηρίζει ότι κάθε άλλο παρά επίπληξη ήταν η απάντηση του Ιησού, και συμπληρώνει πως ο Ιησούς αυτό που ήθελε να πει στη Μάρθα ήταν, όχι ότι διάλεξε το κακό, αλλά ότι η Μαρία διάλεξε κάτι καλύτερο από εκείνη.

Η αγιότητα της Μάρθας έγκειται στην υποδειγματική αφοσίωσή της και στο ότι διακατέχονταν έντονα από αίσθημα βαθιάς υπηρεσίας προς τον Διδάσκαλο, αποτελώντας εν τέλη τρανό παράδειγμα διακονίας.

Η Μάρθα εμφανίζεται εκ νέου στο δραματικό περιστατικό της αναστάσεως του Λαζάρου, όπου προβαίνει σε μια θαυμάσια ομολογία πίστεως στην παντοδυναμία του Σωτήρα, στην ανάσταση των νεκρών, στην θεότητα του Ιησού.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 12 Ιουνίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 12 Iουνίου 2024     Το Πνεύμα και η Νύμφη. Το Άγιο Πνεύμα καθοδηγεί τον λαό

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου