29 Δεκεμβρίου, Μνήμη του Αγίου Θωμά Μπέκετ

29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ ΜΠΕΚΕΤ

ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΟΣ

 

 

Γεννήθηκε το 1117 στο Λονδίνο. Χειροτονήθηκε διάκονος και έγινε συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου του Κάντερμπερι Θεοβάλδου. Αργότερα ο βασιλιάς Ερρίκος Β’ τον διόρισε καγκελάριο.

Όταν ο Θεοβάλδος πέθανε το 1161, ο Ερρίκος Β’, χάρη στο προνόμιο που του παραχώρησε ο Πάπας, επέλεξε τον Θωμά ως διάδοχό του στην έδρα της Καντερβουρίας. Το 1162 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και επίσκοπος.

Όταν ανέλαβε τα ποιμαντικά του καθήκοντα υπερασπίστηκε σθεναρά τα δικαιώματα της Εκκλησίας. Αυτό όμως διατάραξε τις μέχρι τότε φιλικές σχέσεις που είχε με τον Ερρίκο.

Αναγκάστηκε να διαφύγει στη Γαλλία, όπου έζησε έξι χρόνια, όταν αρνήθηκε να αναγνωρίσει τις Διατάξεις του Κλάρεντον του 1164.

Κατά την επιστροφή του τιμώρησε όσους επισκόπους είχαν συνθηκολογήσει με τον Βασιλιά πράγμα που εξόργισε ακόμα περισσότερο το μονάρχη που ήθελε να τον βγάλει από τη μέση.

Έτσι, τέσσερις ένοπλοι ιππότες έφυγαν για το Κάντερμπερι. Ο αρχιεπίσκοπος προειδοποιήθηκε αλλά παρέμεινε στη θέση του. Υποδέχτηκε τους δολοφόνους του στον Καθεδρικό Ναό και ενδεδυμένος  με ιερά άμφια αφέθηκε στους δημίους του χωρίς να αντισταθεί. Ήταν 23 Δεκεμβρίου 1170.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 3 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου