29 Αυγούστου Εορτή του μαρτυρίου του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου

29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ

ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Οι απαρχές της σημερινής εορτής είναι αρχαίες. Ανάγονται στον 5ο αιώνα και εντοπίζονται στη Γαλλία. Η λειτουργική μνήμη συνδέεται με την οικοδόμηση μιας Εκκλησίας στη Σαμάρεια επάνω από το σημείο που θεωρείτο πως ήταν ο τάφος του Αγίου Ιωάννου Βαπτιστή και Προδρόμου. Σύμφωνα με το Ρωμαϊκό Μαρτυρολόγιο η 29η Αυγούστου προκύπτει από τη δεύτερη εύρεση της τιμίας κάρας του Αγίου.

Από το Ευαγγέλιο και από την παράδοση μπορούμε να αποκτήσουμε μια ιδέα για τη ζωή του Προδρόμου. Υπό τον αυτοκράτορα Τιβέριου (27-28 μ.Χ.), ο Βαπτιστής, ο οποίος ζούσε μια λιτή ζωή άρχισε την αποστολή του, καλώντας τους ανθρώπους να προετοιμάσουν τους δρόμους του Κυρίου και, προκειμένου να τον υποδεχτούν κατάλληλα, ήταν απαραίτητη μια ειλικρινής μεταστροφή, δηλαδή μια ριζική αλλαγή των διαθέσεων της ψυχής. Απευθυνόμενος σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, προκάλεσε ενθουσιασμό στους ανθρώπους και δυσαρέσκεια στους Φαρισαίους των οποίων την υποκρισία επέπληξε εντονότατα. Σαν δημοφιλής προσωπικότητα αρνήθηκε αποφασιστικά ότι ήταν ο αναμενόμενος Μεσσίας, επιβεβαιώνοντας την ανωτερότητα του Ιησού που επεσήμαινε στους οπαδούς του με αφορμή το βάπτισμα στην όχθη του Ιορδάνη. Η εικόνα του φαίνεται να ξεθωριάζει μετά τη δημόσια εμφάνιση του Ιησού και την έναρξη της αποστολής του. Ωστόσο, “ο μεγαλύτερος από τους προφήτες” δεν έπαψε να κάνει τη φωνή του να ακούγεται εκεί που χρειαζόταν να ευθυγραμμιστούν “οι στρεβλοί δρόμοι” του κακού. Κατήγγειλε δημόσια την αμαρτωλή συμπεριφορά του Ηρώδη Αντύπα και της κουνιάδας του Ηρωδιάδας και είναι γνωστό με ποιον τρόπο κύλισαν τα πράγματα για εκείνον.

Τελευταίος προφήτης και πρώτος απόστολος, ο Ιωάννης έδωσε τη ζωή του για την αποστολή του και γι ‘αυτό τιμάται από την Εκκλησία μας ως Άγιος Μάρτυρας.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου