29η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ΄

 

29η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ΄

       

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Πβ. Ψλ 17 [16], 6. 8)

Εγώ σ’ εσένα φώναξα, επειδή, Θεέ μου, με εισακούς. Πλησίασέ με και εισάκουσε τα λόγια μου. Φύλαξέ με σαν του οφθαλμού την κόρη, προστάτευσέ με κάτω από τη σκιά των πτερύγων σου.

 

 

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε και αιώνιε Θεέ, αξίωσέ μας να εκτελούμε πάντοτε το θέλημά σου και με ειλικρινή καρδιά να υπηρετούμε τη μεγαλειότητά σου. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

 

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο της Εξόδου  (17, 8-13)

Τις ημέρες εκείνες, ήλθε ο Αμαλήκ και πολεμούσε εναντίον του Ισραήλ στη Ραφιδείν. Και είπε ο Μωυσής στον Ιησού: «Διάλεξε για μας άνδρες και, βγαίνοντας, πολέμησε εναντίον του Αμαλήκ. Αύριο εγώ θα σταθώ επάνω στην κορυφή του βουνού, κρατώντας στο χέρι μου το ραβδί του Θεού». Και έκανε ο Ιησούς όπως του είπε ο Μωυσής και πολέμησε εναντίον του Αμαλήκ. Ο Μωυσής, ο Ααρών, και ο Ωρ ανέβηκαν επάνω στην κορυφή του βουνού.

Και όταν ο Μωυσής ύψωνε τα χέρια του, νικούσε ο Ισραήλ και όταν τα κατέβαζε, νικούσε ο Αμαλήκ. Και τα χέρια του Μωυσή είχαν βαρύνει. Γι’ αυτό, αφού πήραν μια πέτρα, την έβαλαν εκεί που καθόταν ο Μωυσής, και κάθισε επάνω σ’ αυτή. Ο Ααρών και ο Ωρ, ένας από το ένα μέρος κι ένας από το άλλο, υποβάσταζαν τα χέρια του. Και τα χέρια του έμεναν στηριγμένα μέχρι τη δύση του ήλιου. Και ο Ιησούς νίκησε τον Αμαλήκ και το λαό του, με το στόμα της μάχαιρας.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (121)

 

         Η βοήθειά μας στο όνομα του Κυρίου,

          που έπλασε τον ουρανό και τη γη.

 

Θα υψώσω τα μάτια μου στα όρη:*

από πού θα μου έλθει βοήθεια;

Η βοήθεια μου έρχεται από τον Κύριο, *

που έπλασε τον ουρανό και τη γη.

 

Δε θ ‘αφήσει να κλονιστεί το πόδι σου, *

ούτε θα νυστάξει αυτός που σε φυλάει.

Ιδού, δε θα νυστάξει ούτε θα κοιμηθεί *

ο φύλακας του Ισραήλ.

 

Ο Κύριος σε φυλάει, *

ο Κύριος είναι η σκέπη σου στα δεξιά σου.

Την ημέρα δε θα σε κάψει ο ήλιος *

ούτε η σελήνη θα σε κάψει τη νύχτα.

 

Ο Κύριος από κάθε κακό θα σε φυλάξει, *

ο Κύριος φυλάει την ψυχή σου.

Ο Κύριος φυλάει την είσοδο και την έξοδό σου*

από τώρα και για πάντα.

 

 

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από τη δεύτερη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τον Τιμόθεο (3,14 – 4,2)

         Αγαπητέ, να παραμένεις σε όσα έμαθες και διαβεβαιώθηκες, γνωρίζοντας από ποιους τα έμαθες και διότι από βρέφος γνώρισες τα ιερά γράμματα, που μπορούν να σε καταστήσουν σοφό ως προς τη σωτηρία που χορηγείται από την πίστη στον Ιησού Χριστό. Όλη η Γραφή είναι θεόπνευστη και ωφέλιμη για τη διδασκαλία, για τον έλεγχο, την επανόρθωση, για τη διαπαιδαγώγηση στη δικαιοσύνη. Έτσι θα είναι τέλειος ο άνθρωπος του Θεού, καταρτισμένος για κάθε καλό έργο.

Σε εξορκίζω ενώπιον του Θεού και του Ιησού Χριστού, που πρόκειται να κρίνει ζώντες και νεκρούς με τον ερχομό και τη Βασιλεία του: κήρυξε το λόγο, επίμενε σε κατάλληλο και ακατάλληλο καιρό, έλεγξε, επίπληξε, πρότρεψε με όλη τη μακροθυμία και τη διδασκαλία.

Λόγος του Κυρίου

 

 

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Εβρ.4,12)

Αλληλούια. Ο λόγος του Θεού είναι ζωντανός και ενεργός και διερευνά τα αισθήματα και τις σκέψεις της καρδιάς. Αλληλούια.

 

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+ Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (18, 1-8)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς τους είπε μια παραβολή για το ότι πρέπει πάντα να προσεύχονται και να μην κουράζονται. Τους είπε: «Σε κάποια πόλη ήταν ένας δικαστής, ο οποίος ούτε το Θεό φοβόταν ούτε τους ανθρώπους ντρεπόταν.

Σ’ εκείνη την πόλη υπήρχε και μια χήρα γυναίκα και πήγαινε και του έλεγε: “Δώσε μου δίκιο εναντίον του αντιπάλου μου”. Ο δικαστής για ένα χρονικό διάστημα δεν ήθελε.

Αλλά μετά είπε μέσα του: “Αν και το Θεό δε φοβούμαι ούτε ντρέπομαι κανέναν άνθρωπο, επειδή αυτή η χήρα μου έγινε ενοχλητική, θα της δώσω το δίκιο της, ώστε να μην έρχεται συνεχώς να με ενοχλεί”».

Είπε τότε ο Κύριος: «Ακούσατε τι είπε ο άδικος δικαστής. Κι ο Θεός δε θα αποδώσει δικαιοσύνη στους εκλεκτούς του, που του φωνάζουν μέρα και νύχτα, αλλά θα τους αφήσει να περιμένουν ακόμα;

Σας λέω ότι πολύ γρήγορα θα αποδώσει δικαιοσύνη. Αλλά όταν έλθει ο Υιός του ανθρώπου, θα βρει άραγε πίστη επάνω στη γη;».

Λόγος του Κυρίου

 

 

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, o Κύριος μας συμβούλευσε στο Ευαγγέλιο του να προσευχόμαστε χωρίς διακοπή και με επιμονή. Υπακούοντας στην πρόσκλησή του ας προσευχηθούμε για τις ανάγκες της Εκκλησίας και του κόσμου ολόκληρου, ψάλλοντας: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

 

Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε να είναι μια κοινότητα μέσα στην οποία οι άνθρωποι να συναντούν το Θεό, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Για τους κυβερνήτες των εθνών, ώστε το Άγιο Πνεύμα να τους οδηγεί πάντα στην αναζήτηση του αληθινού καλού των λαών τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Για όσους έχουν σταματήσει να προσεύχονται, ώστε να ξαναβρούν στην προσευχή τον αυθεντικό τρόπο συνάντησης με το Θεό, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Για όλους εμάς, ώστε να διδαχθούμε από το λόγο του Θεού για το σωστό τρόπο προσευχής, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Θεέ Πατέρα, χάρισέ μας το Πνεύμα σου, για να μας στηρίζει στο σωστό τρόπο προσευχής.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

 

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Αξίωσέ μας, σε παρακαλούμε, Κύριε, να σου προσφέρουμε τα δώρα αυτά με πνεύμα πραγματικά ελεύθερο, ώστε με τη βοήθεια της χάρης σου να εξαγνιζόμαστε από τα ίδια αυτά Μυστήρια που τελούμε. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 33 [32], 18-19)

Ιδού, τα μάτια του Κυρίου είναι στραμμένα επάνω σε όσους τον φοβούνται, επάνω σ’ αυτούς που ελπίζουν στο έλεός του, για να σώσει τις ψυχές τους από το θάνατο και να τους θρέψει στον καιρό της πείνας.

 

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάμε, σε παρακαλούμε, Κύριε, να προοδεύουμε, χάρη στα ιερά αυτά Μυστήρια, ώστε να βρίσκουμε σ’ αυτά βοήθεια για την παρούσα ζωή και καθοδήγηση για την αιώνια. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 24ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 22 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου