29η Κυριακή του Έτους (Α)

29η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

(Α)

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Πβ Ψλ 17(16), 6.8                        

Εγώ σ΄ Εσένα φώναξα, επειδή, Θεέ μου, με εισακούς. Πλησίασέ με και εισάκουσε τα λόγια μου. Φύλαξε με σαν του οφθαλμού την κόρη, προστάτευσε με κάτω από τη σκιά των πτερύγων Σου.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε και αιώνιε Θεέ, αξίωσέ μας να εκτελούμε πάντοτε το Θέλημά Σου και με ειλικρινή καρδιά να υπηρετούμε τη μεγαλειότητά Σου. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος  είναι Θεός και μαζί με Εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα (45,1.4-6)

Αυτά λέει ο Κύριος για τον χρισμένο του, τον βασιλιά Κύρο: «Κράτησα το δεξί του χέρι, για να υποτάξω ενώπιόν του τα έθνη και να στρέψω τα νώτα των βασιλέων και να ανοίξω ενώπιόν του τις πύλες, και οι πόρτες δε θα κλειστούν. Για τον Ιακώβ, τον δούλο μου, και τον Ισραήλ, τον εκλεκτό μου, σε κάλεσα με το όνομά σου, σε επονόμασα, αν και δε με γνώρισες. Εγώ είμαι ο Κύριος, και δεν είναι άλλος. Θεός εκτός από μένα δεν υπάρχει. εγώ σε περίζωσα, αν και δε με γνώρισες, για να γνωρίσουν από ανατολών του ήλιου μέχρι δυσμών, ότι εκτός από μένα δεν υπάρχει κανένας άλλος. Εγώ είμαι ο Κύριος, και δεν υπάρχει άλλος».

Λόγος του Κυρίου    

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ – Ψαλμός  96 – (1 και 3.4-5.7-8.9-10α καιγ)

Αντίφωνο:                 Αποδώστε στον Κύριο

                                         δόξα και δύναμη.

              

Ψάλετε στον Κύριο έναν νέο ύμνο, *                                           

ψάλετε στον Κύριο, όλη η γη.

Να αναγγέλλετε ανάμεσα στα έθνη τη δόξα Του, *

και σ’ όλους τους λαούς τα θαυμάσιά Του. Αντ.

 

Επειδή μέγας είναι ο Κύριος κι άξιος να υμνείται, *

τρομερός επάνω απ’ όλους τους θεούς.

Επειδή όλοι οι θεοί των εθνών είναι μάταιοι, *

ο Κύριος, όμως, έπλασε τους Ουρανούς. Αντ.

 

Αποδώστε στον Κύριο, οικογένειες των λαών, *

αποδώστε στον Κύριο δόξα και δύναμη,

αποδώστε στον Κύριο τη δόξα του Ονόματός Του. *

Προσφέρετε θυσίες, εισέλθετε στις αυλές Του, Αντ.

 

προσκυνήστε τον Κύριο με ιερή λαμπρότητα. *

Ας τρέμει όλη η γη ενώπιόν στο πρόσωπό Του.

Πείτε στα έθνη: «Ο Κύριος βασιλεύει!». *

Θα κρίνει τους λαούς με ευθύτητα. Αντ.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Θεσσαλονικείς (1, 1-5β)

Ο Παύλος και ο Σιλουανός και ο Τιμόθεος προς την εκκλησία των Θεσσαλονικέων, την ενωμένη με τον Θεό Πατέρα και τον Κύριο Ιησού Χριστό. Η χάρη και η ειρήνη να είναι μαζί σας! Ευχαριστούμε πάντοτε τον Θεό για όλους σας, όταν σας θυμόμαστε στις προσευχές μας, συνεχώς μνημονεύοντας ενώπιον του Θεού Πατέρα μας το έργο της πίστεώς σας, τον κόπο της αγάπης και την υπομονή της ελπίδας που έχετε στον Κύριό μας, Ιησού Χριστό. Γνωρίζουμε, αδελφοί, αγαπημένοι απ’ τον Θεό την εκλογή σας. Πράγματι, το Ευαγγέλιό μας δεν έφθασε σε σας μόνο με τον λόγο, αλλά και με δύναμη και με το Άγιο Πνεύμα και με μεγάλη βεβαιότητα.

 Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ  – Αλληλούια      (Φιλ.2,15-16)

Θα λάμπετε σαν άστρα μέσα στον κόσμο, κατέχοντας τον Λόγο της Ζωής.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (22,15-21)

Τον καιρό εκείνο, πήγαν οι Φαρισαίοι κι έκαμαν συμβούλιο, για να Τον κάμουν με τα λόγια Του να πέσει σε παγίδα. Και στέλνουν τους μαθητές των μαζί με τους Ηρωδιανούς προς τον Ιησού για να Του πουν: «Διδάσκαλε, γνωρίζουμε ότι αγαπάς την αλήθεια και ότι διδάσκεις τον δρόμο του Θεού σύμφωνα με την αλήθεια και ότι δε σε μέλλει για κανέναν, επειδή δεν κοιτάζεις το πρόσωπο των ανθρώπων. Πες μας, λοιπόν, τι Σου φαίνεται; Επιτρέπεται να δίνουμε φόρο στον Καίσαρα ή όχι;». Γνωρίζοντας ο Ιησούς την πονηριά τους, είπε: «Γιατί με πειράζετε, υποκριτές; Δείξτε μου το νόμισμα του φόρου». Κι εκείνοι Του έδωσαν ένα δηνάριο.        Τους λέει τότε: «Τίνος είναι αυτή η εικόνα και η επιγραφή;». Του λένε: «Του Καίσαρα». Τότε τους λέει: «Αποδώστε, λοιπόν, στον Καίσαρα ό, τι ανήκει στον Καίσαρα, και στον Θεό ό, τι ανήκει στον Θεό».

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί,

Ας υψώσουμε με πίστη την κοινή προσευχή μας προς τον Θεό Πατέρα, λέγοντας:

 Εισάκουσέ μας, Κύριε!

 Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε πάντα να θέτει στην πρώτη θέση των αναζητήσεων της τη Βασιλεία του Θεού και να μην ενδίδει στους ισχυρούς της γης, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους χριστιανούς που επιδίδονται στην πολιτική, ώστε να μην αναζητούν το συμφέρον και την εξουσία, αλλά να υπηρετούν πάντοτε το κοινό καλό, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους κυβερνήτες των λαών, ώστε να μη θέτουν εμπόδια στο πνευματικό έργο της Εκκλησίας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, ώστε η πίστη μας να είναι ο κύριος άξονας στην αναζήτηση κάθε είδους προόδου, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

+ Θεέ Πατέρα μας, καταφύγιο και δύναμή μας, δέξου τις προσευχές της Εκκλησίας Σου και κάμε να πραγματοποιηθεί ό, τι με πίστη Σου ζητούμε. Διά μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας. Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Αξίωσέ μας, Σε παρακαλούμε, Κύριε, να Σου προσφέρουμε τα δώρα αυτά με πνεύμα πραγματικά ελεύθερο, ώστε με τη βοήθεια της χάρης Σου να εξαγνιζόμαστε από τα ίδια αυτά Μυστήρια που τελούμε. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μκ 10,45

Ο Υιός του ανθρώπου ήλθε για να προσφέρει τη ζωή Του ως λύτρο για πολλούς.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάμε, Σε παρακαλούμε, Κύριε, να προοδεύουμε, χάρη στα Ιερά αυτά Μυστήρια, ώστε να βρίσκουμε σ’  αυτά βοήθεια για την παρούσα ζωή και καθοδήγηση για την αιώνια. Διά του  Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

29η Κυριακή του έτους (A).docx

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ «ΣΥΝΟΔΙΚΗ» ΣΕ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ

  Η Συνθετική Έκθεση των εργασιών της Συνόδου των Επισκόπων 2023   ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ «ΣΥΝΟΔΙΚΗ» ΣΕ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ   Όσοι συμμετείχαν, θυμούνται ασφαλώς ότι κατά το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου