28 Σεπτεμβρίου Μνήμη του Αγίου Βεγκεσλάου, Δούκα της Βοημίας και Μάρτυρα

28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΕΓΚΕΣΛΑΟΥ,

ΔΟΥΚΑ ΤΗΣ ΒΟΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΑ

 

Ο Βεγκέσλαος είναι γιος του Βλαδίσλαου Δούκα της Βοημίας. Παιδί ακόμα έχασε τον πατέρα του και τον διαδέχθηκε στην διακυβέρνηση με την αντιβασιλεία της μητέρας του. Διδάχτηκε το χριστιανισμό από τη γιαγιά του Λουντμίλα, την οποία η Εκκλησία τιμά ως αγία. Σε σύγκριση με τους πρίγκιπες της εποχής, είναι από τους πιο καλλιεργημένους: σπούδασε επίσης λατινικά.

Μόλις ανέλαβε εξ ολοκλήρου την εξουσία εργάστηκε για τον εκχριστιανισμό της χώρας, προσκαλώντας ιεραπόστολους από τη Γερμανία. Σκοπός του μεταξύ άλλων ήταν να φέρει τη Βοημία πιο κοντά στη Δυτική Ευρώπη και τον πολιτισμό της.

Η παράδοση τον χαρακτηρίζει πρότυπο γενναιόδωρου θάρρους: κατά τη διάρκεια μιας μάχης εναντίον ενός δούκα, ο Βεγκέσλαος πρότεινε να λυθεί η όποια διαφορά με μια μεταξύ τους μονομαχία, ώστε να μην χαθούν τόσες ζωές στρατιωτών.  Το αποτέλεσμα ήταν ο εχθρός συμφιλιωθεί μαζί του.

Κέρδισε την αγάπη των απλών ανθρώπων και απέκτησε μια τεράστια δημοτικότητα, όμως – για λόγους θρησκευτικούς και εξουσίας – ένα μέρος των ευγενών, προσκολλήθηκε στον μικρότερο αδελφό του Βολέσλαο. Αυτή η ομάδα με επικεφαλής το Βολέσλαο του έστησε ενέδρα με σκοπό να τον σκοτώσουν. Ένας θρύλος λέει πως μόλις ο Βολέσλαος  επιτέθηκε στο Βεγκέσλαο εκείνος τον έριξε καταγής με αποτέλεσμα να πέσει το σπαθί από τα χέρια του πρώτου. Τότε ο Βεγκέσλαος το περισυνέλεξε παραδίνοντάς το στον μελλοντικό φονιά και αδελφό του ως σημείο συμφιλίωσης και ειρήνης. Αυτή ήταν η τελευταία πράξη μεγαλοψυχίας του Βεγκεσλάου. Το σώμα του ενταφιάστηκε στην Εκκλησία του Αγίου Βίτου στη Πράγα.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά Την τιμητική του είχε το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου που επισκέφθηκε, την Τετάρτη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου