28 Οκτωβρίου μνήμη των Αγίων Σίμωνος και Ιούδα των Αποστόλων

Ο Σίμων ονομαζόταν Χαναναίος ή Ζηλωτής και ο Ιούδας λεγόταν επίσης Θαδδαίος, γιος του Ιακώβου.

Ο Σίμων γεννήθηκε στην Κανά και είχε το παρωνύμιο «ζηλωτής», ίσως επειδή ήταν μέλος μιας αντιρωμαϊκής ομάδας ζηλωτών. Σύμφωνα με την παράδοση υπέστη το ιδιαιτέρως βάρβαρο μαρτύριο του πριονισμού. Αυτός είναι και ο λόγος που απεικονίζεται με αυτό το εργαλείο και είναι ο προστάτης άγιος των ξυλοκόπων.

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς παρουσιάζει τον άλλο απόστολο ως Ιούδα του Ιακώβου. Μεταξύ των βιβλιστών επικρατεί διχογνωμία για τον αν πρόκειται για τον αδελφό του ή τον πατέρα του. Ο Μάρκος και ο Ματθαίος τον αποκαλούν επίσης Θαδδαίο, που στα αραμαϊκά σημαίνει «μεγαλόψυχος». Κι εκείνος τιμάται ως μάρτυρας παρόλα αυτά δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες του μαρτυρίου του.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός Χίου

Την περασμένη Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός Χίου που τιμάται στον Άγιο Νικόλαο. Για τον λόγο αυτό τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΑΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ  Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου