28 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Ειρηναίου, Επισκόπου και μάρτυρα

 

Κατά πάσα πιθανότητα γεννήθηκε στη Σμύρνη από ελληνική οικογένεια χριστιανών μεταξύ των ετών 135 και 140. Από πολύ νέος μαθήτευσε κοντά στον επίσκοπο Πολύκαρπο.

Ήταν ο πρώτος από τους θεολόγους που προσπάθησε να επεξεργαστεί μια ολοκληρωμένη σύνθεση του πρώιμου χριστιανισμού.

Έζησε σε μια εποχή στιγματισμένη από δύο σημαντικά γεγονότα: την εμφάνιση του γνωστικισμού και του νεοπλατωνισμού. Με τα έργα του προσπάθησε να απαντήσει με αποφασιστικότητα υπογραμμίζοντας τα λάθη του γνωστικισμού, ενώ με τον νεοπλατωνισμό άνοιξε διάλογο χρησιμοποιώντας αρχές από την ίδια τη φιλοσοφία.

Δεν είναι γνωστό πότε ταξίδεψε από την Μικρά Ασία στη Γαλλία, αλλά η μετακίνηση αυτή ίσως έχει σχέση με τη δημιουργία και στη συνέχεια την ανάπτυξη χριστιανικών κοινοτήτων στη Λυών περί το 170.

Οι ίδιοι οι κάτοικοι της Γαλλίας παρουσίασαν τον Ειρηναίο στον Πάπα λέγοντας ότι είναι ένας «ζηλωτής της διαθήκης του Χριστού».

Ο Ειρηναίος είναι ένας άγιος ο οποίος πραγματοποίησε στη ζωή του ό,τι δήλωνε το όνομά του. Τίμησε το όνομά του, όταν συμβούλεψε τον Πάπα Βίκτωρα να μην προβεί στον αναθεματισμό των Εκκλησιών της Μικράς Ασίας εξαιτίας της άρνησης των να εορτάζουν το Πάσχα κατά την ίδια ημερομηνία με τους υπολοίπους χριστιανούς.

Με το ίδιο ειρηνοποιό πνεύμα εργάστηκε ώστε να μην λείψει η εκκλησιαστική ενότητα αλλά να ριζωθεί ακόμα περισσότερο στην αποστολική παράδοση ώστε να καταπολεμήσει τον γνωστικό ρασιοναλισμό.

Σε μια εποχή διωγμών ο Ειρηναίος ήταν ένας πραγματικός μάρτυρας πίστεως, αν λάβουμε υπόψη ότι σε ολόκληρη τη Γαλλία δεν υπήρχε άλλος χριστιανός επίσκοπος. Ως Έλληνας είχε μάθει τις γλώσσες των βαρβάρων με σκοπό να ευαγγελίσει τους κέλτικους λαούς.

Το έτος 177 όταν ο πρώτος επίσκοπος της Λυών βρήκε μαρτυρικό θάνατο την ποιμαντική μέριμνα της έδρας ανέλαβε ο Ειρηναίος μέχρι το θάνατό του (πιθανότατα μαρτυρικό) το 203. Ενταφιάστηκε στον ιερό ναό αγίου Ιωάννου που αργότερα ονομάστηκε του Αγίου Ειρηναίου. Δυστυχώς ο Ναός και ο τάφος του αγίου καταστράφηκαν το 1562 κατά τη διάρκεια θρησκευτικών συγκρούσεων.

Άφησε γραπτά μέσω των οποίων αμύνθηκε την ορθή και αληθινή διδασκαλία εναντίων των επιθέσεων των αιρετικών (π.χ. Adversus haereses καιτο Demonstratio apostolicae praedicationis) και πολλά άλλα που αποτελούν ανεκτίμητο θησαυρό της Ιεράς Παραδόσεως της Αγίας Καθολικής Εκκλησίας.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 11 Αυγούστου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΛΑΡΑΣ

  Το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων του 1211 ή 1212 μια όμορφη δεκαοχτάχρονη νεαρή φεύγει από το πατρικό της στην Ασίζη και πηγαίνει στην

Γενική Ακρόαση Τετάρτης 10 Αυγούστου 2022

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ   Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022    Κατήχηση περί Γήρατος – 16. «Πηγαίνω να σας ετοιμάσω τόπο» (Ιω 14,2).

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου