28 Ιουλίου μνήμη Αγίων Ναζαρίου και Κελσίου

Ο Άγιος Ναζάριος ήταν Ρωμαίος πολίτης και μαθητής του Αγίου Πέτρου. Βαφτίστηκε από τον Άγιο Λίνο πριν ακόμη γίνει Πάπας.

Ο Ναζάριος αναγκάστηκε να φύγει από τη Ρώμη για δύο λόγους: διότι ο Εβραίος πατέρας του δεν αποδέχτηκε τη βάπτιση του υιού του και δεύτερο λόγω των διωγμών του Νέρωνα. Όταν έφυγε από την πρωτεύουσα, από όπου περνούσε στήριζε στην πίστη τους αδελφούς Χριστιανούς που υπέφεραν διώξεις ή ήταν φυλακισμένοι περιμένοντας το μαρτύριο.
Έτσι ο Ναζάριος έφτασε μέχρι το Μιλάνο. Εκεί συνάντησε δύο αδέλφια τον Γερβάσιο και τον Προτάσιο τους οποίους προέτρεψε να αντιμετωπίσουν με θάρρος το μαρτύριο για χάρη του Ιησού Χριστού. Όταν ο Ρωμαίος Έπαρχος της πόλης ενημερώθηκε γι’ αυτό καταδίκασε τον Ναζάριο σε εξορία. Έτσι ο Ναζάριος κήρυξε το Χριστό μέχρι τη Γαλλία.

Στη Γαλλία, η σύζυγος του Ρωμαίου Επάρχου του παρουσίασε ένα εννιάχρονο αγόρι με την επιθυμία να το βαπτίσει. Αφού κατήχησε το παιδί το βάπτισε δίνοντάς του το όνομα Κέλσιος. Ο Κέλσιος έμελλε να γίνει ο σύντροφος του Ναζαρίου στην αποστολή του κηρύγματος του Ευαγγελίου.

Οι διωγμοί του Νέρωνα είχαν πλέον εξαπλωθεί για τα καλά σε όλες τις Επαρχίες της Αυτοκρατορίας. Έτσι ο Ναζάριος και ο Κέλσιος φυλακίστηκαν, αφέθηκαν όμως ελεύθεροι με τη μεσολάβηση της συζύγου του Επάρχου.

Οι δύο Άγιοι συνέχισαν την ιεραποστολή τους βαπτίζοντας Χριστιανούς μεγάλα πλήθη ανθρώπων. Αυτό εξόργισε τον Ρωμαίο Έπαρχο, που φυλάκισε το Ναζάριο, ενώ τον Κέλσιο τον έδωσε σε μια ειδωλολάτρισσα προκειμένου να τον ωθήσει στην αποστασία, χωρίς αποτέλεσμα. Ο Κέλσιος έκλαιγε μέχρις ότου τον οδήγησαν στο διδάσκαλό του.
Οι δύο απεστάλησαν στο Νέρωνα στη Ρώμη, όπου με θαυματουργικό τρόπο γλίτωναν το θάνατο και τα βασανιστήρια των δημίων Ρωμαίων.
Από εκεί βρέθηκαν στην Γένοβα όπου κήρυξαν το Χριστιανισμό.
Τελικά συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο δι’ αποκεφαλισμού το έτος 76.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 18 Ιουλίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου