28 Δεκεμβρίου Μνήμη των Αγίων Αθώων Νηπίων

28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΘΩΩΝ ΝΗΠΙΩΝ

 

 

Κανένα ίχνος ελέους δεν επέδειξε ο Ηρώδης μπροστά στην αθωότητα των μικρών πλασμάτων που θανάτωσε, ούτε στο άκουσμα του θρήνου των μητέρων τους. Είναι ισχυρότερο το μίσος που αισθάνεται για τον Ιησού και για τη Βασιλεία του που αντιλαμβάνεται σαν απειλή για την κοσμική και στοιχειωμένη από την αμαρτία εξουσία του. «Ω Ηρώδη άνομε, τί τρέμεις για τον Κύριο; Δεν αφαιρεί τα επίγεια ο αιώνιος πλάστης του παντός» λέει ο ψαλμωδός για να τονίσει τον υπερβολικό τρόμο του Ηρώδη. «Οι μητέρες που θρηνούν δεν σε κάνουν να επιστρέψεις στον ίσιο δρόμο, δεν δε συγκινεί η λύπη των πατεράδων των οποίων σκότωσες τα παιδιά, δεν σε κατανικάει το κλάμα των βρεφών αυτών; Νομίζεις ότι μπορείς να μακροημερεύσεις καθώς προσπαθείς να θανατώσεις τη Ζωή την ίδια. Όμως Εκείνος, η πηγή της ζωής, μικρός και μεγάλος ταυτόχρονα, παρόλο που είναι ακουμπισμένος σε μία φάτνη μπορεί και ταρακουνάει το θρόνο σου».

Η επίθεση του Ηρώδη κατά του Χριστού και ενάντια στους αθώους φίλους του ξεπερνάει τα όρια του χρόνου. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα της επίθεσης του πνεύματος αυτού του κόσμου, που μέσα από τις πολύμορφες εμφανίσεις του, θα προσπαθήσει να κινηθεί ενάντια στην Κυριαρχία του Χριστού. Μεταξύ του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού και αυτού του κόσμου ποτέ δεν θα υπάρξει ειρήνη καθώς είναι δύο αντίθετες πραγματικότητες.

Αυτή η εχθρότητα δεν απευθύνθηκε μόνο στον Ιησού αλλά εξαπλώθηκε στους ακολούθους του. Σε κάθε εποχή, σε κάθε τόπο υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει ένας Ηρώδης και πολλά αθώα νήπια που διώκονται για την αφοσίωσή του στην χριστιανική πίστη.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου