28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ μνήμη του Αγίου Πέτρου Σανέλ, πρεσβυτέρου και μάρτυρα

Είναι ο πρώτος μάρτυρας της Ωκεανίας. Πράγματι, θανατώθηκε 28 Απριλίου 1841 σε ένα από τα νησιά Φίτζι.

Γαλλικής καταγωγής γεννήθηκε στην πόλη Κουέτ της Γαλλίας στις 12 Ιουλίου 1803 σε μία οικογένεια χωρικών. Σε ηλικία 21 ετών εισήλθε στο ιεροσπουδαστήριο του Μπουργκ. Χειροτονήθηκε ιερέας 15 Ιουλίου 1827 και διετέλεσε βοηθός εφημερίου και εφημέριος σε διάφορες ενορίες της περιοχής του. Από τότε όμως που ήταν στο ιεροσπουδαστήριο αισθάνονταν έμφυτη την ανάγκη να ασχοληθεί με την ιεραποστολή η οποία εκδηλώθηκε ακόμη εντονότερα όταν ήρθε σε επαφή με τους Μαριανούς Αδελφούς.

Ορίστηκε επικεφαλής της πρώτης στην ιστορία ομάδας ιεραποστόλων που στις 12 Νοεμβρίου 1837 έφθασε στην Ωκεανία. Η αποστολή προσέγγισε το Φουτουνά, ένα νησί που οι κάτοικοί του ήταν χωρισμένοι σε δύο φυλές οι οποίες ήταν σε εμφύλιο μεταξύ τους.

Πολύ σύντομα το Ευαγγέλιο βρήκε πρόσφορο έδαφος στους νέους σε αντίθεση με τους γηραιότερους που αντέδρασαν έντονα στη νέα θρησκεία.

Αφορμή για το μαρτυρικό θάνατο του Πέτρου υπήρξε η μεταστροφή και η βάπτιση του γιου του αρχηγού της μιας εκ των δύο φυλών.

Ο νέος Χριστιανός μάρτυρας ανακηρύχθηκε μακάριος στις 17 Νοεμβρίου 1889 ενώ η αγιωνυμία του πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου 1954. Αποτελεί τον πολιούχο προστάτη της Ωκεανίας.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου