28η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ


28η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 130 [129], 3-4)

Αν Κύριε, ανομίες παρατηρείς, ποιος, Κύριε, θ’ αντέξει; Αλλά εσύ δίνεις τη συγχώρηση, ο Θεός του Ισραήλ.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Η χάρη σου, Κύριε, να μας προλαμβάνει και να μας συνοδεύει πάντοτε, για να επιδιδόμαστε συνεχώς σε καλά έργα με τη βοήθειά σου. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το τέταρτο βιβλίο των Βασιλειών  (5, 14-17)

Τις ημέρες εκείνες, ο Νεεμάν κατέβηκε και βυθίστηκε επτά φορές στον Ιορδάνη, σύμφωνα με το λόγο του ανθρώπου του Θεού. Και η σάρκα του αποκαταστάθηκε, σαν σάρκα μικρού παιδιού, και καθαρίστηκε.

Και γύρισε στον άνθρωπο του Θεού, αυτός και ολόκληρη η συνοδεία του, και ήλθε και στάθηκε ενώπιόν του και είπε: «Τώρα γνώρισα ότι δεν υπάρχει Θεός σε ολόκληρη τη γη παρά μονάχα μέσα στον Ισραήλ. Γι’αυτό, τώρα, δέξου, παρακαλώ, ένα δώρο από το δούλο σου».

Κι εκείνος είπε: «Ζει ο Κύριος, ενώπιον του οποίου παραστέκομαι. Δε θα δεχτώ». Εκείνος τον πίεζε να δεχτεί, αλλά δε δέχτηκε. Και ο Νεεμάν είπε: «Όπως θέλεις, αλλά ας δοθεί, παρακαλώ, στο δούλο σου ένα φορτίο δύο μουλαριών από τούτο το χώμα, επειδή ο δούλος σου δε θα προσφέρει στο εξής ολοκαύτωμα ούτε θυσία σε άλλους θεούς παρά μονάχα στον Κύριο».

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (98)

 

Φανέρωσε ο Κύριος τη σωτηρία του

ενώπιον όλων των εθνών.

 

Ψάλετε στον Κύριο νέο ύμνο, *

διότι έκανε θαυμάσια.

Νίκη του χάρισε η δεξιά του *

και ο άγιος βραχίονάς του.

 

Ο Κύριος έκανε γνωστή τη σωτηρία του, *

ενώπιον των εθνών φανέρωσε τη δικαιοσύνη του.

Θυμήθηκε την ευσπλαχνία του *

και την αλήθεια του για τη γενεά του Ισραήλ.

 

Όλα της γης τα πέρατα *

θα δουν τη σωτηρία του Θεού μας.

Στο Θεό όλη η γη ας αλαλάξει, *

υμνήστε, χαρείτε και ψάλετε.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

        Ανάγνωσμα από τη δεύτερη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τον Τιμόθεο   (2, 8-13)

Αγαπητέ, να έχεις στο νου σου τον Ιησού Χριστό που αναστήθηκε απ’ τους νεκρούς, που καταγόταν απ’ τη γενεά του Δαβίδ, σύμφωνα με το Ευαγγέλιό μου, για το οποίο κακοπαθώ μέχρι τα δεσμά, σαν να ήμουν κακούργος. Αλλά ο λόγος του Θεού δεν δένεται. Για το λόγο αυτό υπομένω τα πάντα προς χάρη των εκλεκτών, για να πετύχουν κι αυτοί τη σωτηρία που δίνει ο Ιησούς Χριστός, μαζί με την αιώνια δόξα.

Αξίζει να γίνει πιστευτός αυτός ο λόγος: Αν πεθάναμε μαζί με το Χριστό, θα ζήσουμε και μαζί του. Αν υπομένουμε, θα βασιλεύσουμε και μαζί του. Αν τον αρνηθούμε, κι εκείνος θα μας αρνηθεί. Αν φανούμε άπιστοι, εκείνος παραμένει πιστός, διότι δεν μπορεί να αρνηθεί τον εαυτό του.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Α΄Θεσ.5,18)

Αλληλούια. Να αποδίδετε ευχαριστία για το καθετί, διότι αυτό θέλει ο Θεός από σας, και που εκφράστηκε μέσω του Ιησού Χριστού. Αλληλούια.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (17, 11-19)

Τον καιρό εκείνο, ενώ ο Ιησούς πήγαινε στην Ιερουσαλήμ, περνούσε μέσα απ’ τη Σαμάρεια και τη Γαλιλαία.

Κι ενώ έμπαινε σε κάποιο χωριό, τον συνάντησαν δέκα λεπροί άνδρες που στάθηκαν μακριά κι άρχισαν να φωνάζουν και να λένε: «Κύριε Ιησού, ελέησέ μας!»

Κι ο Ιησούς, όταν τους είδε, είπε: «Πηγαίνετε και δείξτε τους εαυτούς σας στους ιερείς». Κι ενώ πήγαιναν, καθαρίστηκαν.

Ένας απ’ αυτούς, όταν είδε πως θεραπεύθηκε, γύρισε πίσω και με δυνατή φωνή δόξαζε το Θεό. Κι έπεσε στα πόδια του Ιησού, με το πρόσωπο στη γη, και τον ευχαριστούσε. Κι αυτός ήταν Σαμαρείτης.

Ο Ιησούς είπε τότε: «Δεν καθαρίστηκαν και οι δέκα; Αλλά οι εννιά πού είναι; Δε βρέθηκε κανένας να επιστρέψει και να δοξάσει το Θεό παρά μόνο αυτός ο αλλοεθνής;».

Και του είπε: «Σήκω και πήγαινε. Η πίστη σου σε έσωσε!».

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ 

Αδελφοί αγαπητοί, όπως μας δίδαξε ο λόγος του Θεού, όλοι μας έχουμε γιατρευτεί από την αμαρτία, η οποία είναι η πνευματική λέπρα. Ας απευθύνουμε τις ικεσίες μας προς το Θεό Πατέρα, αποδίδοντας ταυτόχρονα και την ευχαριστία μας, ψάλλοντας: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

 

-Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε πάντοτε να διαχειρίζεται με πιστότητα την ευσπλαχνία του Θεού με το Λόγο της ζωής και τα μυστήρια της σωτηρίας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

-Για τους κυβερνήτες των εθνών, για να μην εμποδίζουν, αλλά να διευκολύνουν τη διάδοση του Ευαγγελίου, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

-Για όλους τους αρρώστους, για να μπορέσουν να αναγνωρίσουν στην ασθένειά τους την επίσκεψη του Θεού μέσα στη ζωή τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

-Για την ενοριακή μας κοινότητα, για να γνωρίζουμε να αποδίδουμε ευχαριστίες στο Θεό Πατέρα για τα πολυποίκιλα δώρα του, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Θεέ Πατέρα μας και Κύριέ μας, άνοιξε την καρδιά μας για να δέχεται με ευγνωμοσύνη τις δωρεές σου και τις χάρες σου.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

 

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Με τη θυσία που προσφέρουμε, Κύριε, δέξου και τις προσευχές του λαού σου και χάρη σ’ αυτή την πράξη λατρείας αξίωσέ μας να φθάσουμε στην αιώνια δόξα. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 34 [33], 11)

Πλούσιοι πτώχευσαν και πείνασαν, αλλά όσοι αναζητούν τον Κύριο κανένα καλό δεν θα στερηθούν.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ικετεύουμε τη μεγαλειότητά σου, Κύριε, και σε παρακαλούμε, εφόσον μας τρέφεις με το πανάγιο Σώμα και Αίμα του Υιού σου, κάνε μας κοινωνούς και της θεϊκής του φύσεως. Διά του ιδίου Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου