28η Κυριακή του Έτους (Α)

28η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

(A)

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ  Ψλ 130(129), 3-4                      

Αν, Κύριε, ανομίες παρατηρείς, ποιος, Κύριε, θ΄ αντέξει; Αλλά Εσύ δίνεις τη συγχώρεση, ο Θεός του Ισραήλ.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Η χάρη Σου, Κύριε, να μας προλαμβάνει και να μας συνοδεύει πάντοτε, για να επιδιδόμαστε συνεχώς σε καλά έργα με τη βοήθειά Σου. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού Σου, ο οποίος  είναι Θεός και μαζί με Εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

 Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα  (25,6-10α)

Εκείνη την ημέρα, επάνω σ’ αυτό το βουνό, ο Κύριος των Δυνάμεων θα κάνει σε όλους τους λαούς ένα συμπόσιο από παχιά, ένα συμπόσιο από κρασί ανόθευτο, από παχιά γεμάτα μυελό, από καθαρισμένο κρασί. Και στο βουνό τούτο θα αφανίσει το πρόσωπο του περικαλύμματος εκείνου που περισκεπάζει όλους τους λαούς και το κάλυμμα που σκεπάζει όλα τα έθνη. Θα εξαφανίσει τον θάνατο για πάντα, και ο Κύριος, ο Θεός, θα σφουγγίσει τα δάκρυα από όλα τα πρόσωπα, και θα εξαλείψει το όνειδος του λαού Του από ολόκληρη τη γη, επειδή μίλησε ο Κύριος. Και κατά την ημέρα εκείνη θα πουν: «Ιδού, αυτός είναι ο Θεός μας, Τον περιμέναμε, για να μας σώσει. Αυτός είναι ο Κύριος, Τον περιμέναμε. Θα χαρούμε και θα ευφρανθούμε στη σωτηρία Του. Επειδή σ’ αυτό το βουνό θα αναπαυθεί το χέρι του Κυρίου».  Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ Ψαλμός 23 (1-3α.3β-4.5.6)

Αντίφωνο:                Θα κατοικώ στον Οίκο του Κυρίου

                                                  ημέρες ατελείωτες.

Ο Κύριος είναι ο ποιμένας μου. Τίποτα δε μου λείπει. *

Σε τόπο χλοερό έστησε τη σκηνή μου,

σε ήρεμα νερά με οδηγεί, *

αναζωογονεί την ψυχή μου. Αντ.

 

Με καθοδηγεί στους δρόμους της δικαιοσύνης, *

από αγάπη για το Όνομά Του.

Αλλά κι αν πορευτώ κάτω από τη σκιά του θανάτου, *

δε θα φοβηθώ κακό, γιατί Εσύ είσαι μαζί μου.

Το ποιμενικό ραβδί και η βακτηρία Σου, *

ασφάλεια μου χαρίζουν. Αντ.

 

Ετοίμασες εμπρός μου τραπέζι. *

κάτω απ’ τα μάτια των εχθρών μου που με θλίβουν.

Αρωμάτισες με λάδι την κεφαλή μου, *

ξεχειλίζει το ποτήρι μου. Αντ.

 

Η Καλοσύνη Σου και το Έλεός Σου, *

θα με συνοδεύουν όλες τις ημέρες της ζωής μου.

Και θα κατοικώ στον Οίκο του Κυρίου *

ημέρες ατελείωτες. Αντ.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Φιλιππησίους (4,12-14.19-20)

Αδελφοί, γνωρίζω να ζω στη στέρηση, γνωρίζω να ζω και στην αφθονία. Έχω μάθει να ζω σε κάθε κατάσταση και σε καθετί: και να χορταίνω και να πεινώ, και να έχω αφθονία και να στερούμαι. Όλα τα μπορώ, με τη δύναμη Εκείνου που με ενδυναμώνει. Όμως καλά κάματε να λάβετε μέρος στη θλίψη μου. Και ο Θεός μου θα καλύψει κάθε σας ανάγκη, σύμφωνα με τον πλούτο Του μέσα στη Δόξα, μέσω του Ιησού Χριστού. Και στον Θεό και Πατέρα μας ανήκει η Δόξα στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ  -Αλληλούια- (Εφ. 1,17-18)

Ο Πατέρας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού ας φωτίσει τα μάτια της καρδιάς μας για να γνωρίσουμε ποια είναι η ελπίδα του καλέσματός μας.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (22,1-14)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς μίλησε πάλι με παραβολές και είπε: «Μοιάζει η Βασιλεία των Ουρανών με έναν βασιλιά, ο οποίος έκαμε τους γάμους του γιου του. Κι έστειλε τους δούλους του να φωνάξουν τους καλεσμένους στον γάμο, κι αυτοί δεν ήθελαν να έλθουν. Πάλι έστειλε άλλους δούλους, λέγοντας: “Να πείτε στους καλεσμένους: ετοίμασα το γεύμα, οι ταύροι μου και τα θρεπτά είναι σφαγμένα και όλα είναι έτοιμα. Ελάτε στους γάμους”. Κι εκείνοι αδιαφόρησαν και πήγαν ο ένας στο χωράφι του, ο άλλος στο εμπόριό του, ενώ οι υπόλοιποι, αφού συνέλαβαν τους δούλους του, τους έβρισαν και τους σκότωσαν. Ο βασιλιάς εξοργίστηκε κι έστειλε τα στρατεύματά του κι εξολόθρευσε εκείνους τους φονιάδες κι έκαψε την πόλη τους. Τότε είπε στους δούλους του: “Ο γάμος είναι έτοιμος, αλλά οι καλεσμένοι δεν ήταν άξιοι. Πηγαίνετε, λοιπόν, στα σταυροδρόμια και όσους κι αν βρείτε, καλέστε τους στο γάμο”. Και βγήκαν εκείνοι οι δούλοι στους δρόμους και συγκέντρωσαν όλους όσους βρήκαν, και κακούς και καλούς. Και γέμισε η αίθουσα του γάμου από συνδαιτυμόνες». Κι όταν ο βασιλιάς μπήκε να δει τους συνδαιτυμόνες, είδε εκεί έναν άνθρωπο που δε φορούσε το φόρεμα του γάμου, και του λέει: “Φίλε μου, πώς μπήκες μέσα εδώ, χωρίς να φορείς το φόρεμα του γάμου;” Εκείνος αποστομώθηκε. Τότε ο βασιλιάς είπε στους υπηρέτες του: “Αφού του δέσετε τα πόδια και τα χέρια, βγάλτε τον έξω στο σκοτάδι. Εκεί θα είναι ο θρήνος και το τρίξιμο των δοντιών. Διότι πολλοί είναι οι καλεσμένοι, αλλά λίγοι οι εκλεκτοί”».

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί,

Ας ικετεύσουμε με θάρρος τον Θεό Πατέρα, πεπεισμένοι ότι μέσα στην άπειρη Αγάπη Του, θα εισακούσει τις ταπεινές μας αιτήσεις, λέγοντας:

– Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για την Αγία Καθολική Εκκλησία, ώστε να συγκεντρωθούν σ’ αυτήν όλοι οι λαοί της γης που είναι καλεσμένοι στο δείπνο της Βασιλείας του Θεού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλες τις χριστιανικές Εκκλησίες και Ομολογίες, ώστε να βρουν με τον διάλογο και με τη χριστιανική αγάπη την πολυπόθητη ενότητα, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους τους φτωχούς, τους ταπεινούς και τους μικρούς αυτής της ζωής, ώστε να βρίσκουν στην Εκκλησία την ειλικρινή εκείνη φωνή που θα υπερασπίζει τα δίκαιά τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, ώστε η δύναμη του Ευαγγελίου να πλημμυρίσει τις καρδιές μας και να προσαρμόσουμε τη ζωή μας σ’ αυτόν τον Λόγο του Θεού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

+ Κύριε Ιησού, Εσύ που είπες “Πολλοί είναι καλεσμένοι, αλλά λίγοι οι εκλεκτοί”, μην επιτρέψεις να βρεθούμε στη μεγάλη εορτή της Βασιλείας Σου, χωρίς το απαραίτητο ένδυμα γάμου. Εσύ που ζεις και βασιλεύεις στους αιώνες των αιώνων. Διά μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας. Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Με τη θυσία που προσφέρουμε, Κύριε, δέξου και τις προσευχές του λαού Σου και χάρη σ’ αυτήν την πράξη λατρείας αξίωσέ μας να φθάσουμε στην Αιώνια Δόξα. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ                                     Ψλ 34(33),11

Πλούσιοι πτώχευσαν και πείνασαν, αλλά όσοι αναζητούν τον Κύριο κανένα καλό δε θα στερηθούν.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ικετεύουμε τη μεγαλειότητά Σου, Κύριε, και Σε παρακαλούμε, εφόσον μας τρέφεις με το πανάγιο Σώμα και Αίμα του Υιού Σου, κάνε μας κοινωνούς και της θεϊκής Του φύσεως. Διά του  Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

28H ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (Α) .docx

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου