ΑΓΙΑΣ ΑΓΓΕΛΑΣ ΙΔΡΥΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΙΚΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΟΥΡΣΟΥΛΙΝΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ (27 Ιανουαρίου)

ΑΓΙΑΣ ΑΓΓΕΛΑΣ ΙΔΡΥΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΙΚΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΟΥΡΣΟΥΛΙΝΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ (27 Ιανουαρίου)

 

 

Όπως είναι γνωστό, το Τάγμα των Αδελφών Ουρσουλινών έχει  γράψει λαμπρές σελίδες στην ιστορία της τοπικής Εκκλησίας της Τήνου και της Ελλάδας γενικότερα.

Το Τάγμα τους ιδρύθηκε από την Αγ. Άγγελα Merici στη Βόρεια Ιταλία τον 17ο αιώνα. Σκοπός των γυναικών και των νεανίδων που συγκέντρωσε γύρω της η Αγία Άγγελα ήταν να προσφέρουν μόρφωση, όχι μόνο θρησκευτική, στα φτωχά κορίτσια, που ήταν παραμελημένα. 

Ως ημέρα ίδρυσης του τάγματος στην Τήνο θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε την 15 Ιουλίου 1704. Εκείνη την ημέρα, εννιά γυναίκες συγκεντρώθηκαν και αποφάσισαν να ζήσουν ως μοναχές όχι σε μοναστήρι, αλλά στα σπίτια τους τηρώντας τους Κανονισμούς του Τάγματος της Αγίας Άγγελας. Την κλήση τους αυτή θα τη ζούσαν μέσα στα πλαίσια του χωριού και της ενορίας τους, φροντίζοντας για τη θρησκευτική και κοινωνική μόρφωση των κοριτσιών. 

Στα 1862 έφτασε στην Τήνο και η μοναστηριακή μορφή του Τάγματος. Εκατοντάδες μοναχές από διάφορα μέρη του κόσμου ήρθαν στην Τήνο και εργάστηκαν στη Σχολή των ίδρυσαν με σκοπό τη μόρφωση των κοριτσιών της Ελλάδας και της Μέσης Ανατολής.

Το τεράστιο οικοδομικό συγκρότημα που υπάρχει στα Λουτρά επιβεβαιώνει τον μεγάλο αριθμό των παιδιών που φιλοξενήθηκαν εκεί, καθώς και το τεράστιο έργο που οι μοναχές της Αγ. Άγγελας πραγματοποίησαν εκεί.  Η τοπική μας Εκκλησία και όχι μόνο, τις ευγνωμονεί.

Πηγή: sannicolo.gr


 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

10 Δεκεμβρίου μνήμη της Παναγίας του Λορέτο

  Το προσκύνημα της Παναγίας του Λορέτο κτίστηκε στον τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση τοποθετήθηκε η κατοικία της Παναγίας που είχε μεταφερθεί με θαυματουργό

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου