27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΣΗ, ΜΑΡΤΥΡΟΣ

27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΣΗ, ΜΑΡΤΥΡΟΣ

Με καταγωγή από τη Beth Lapat της Περσίας ο Ιάκωβος, που έζησε τον 4ο αιώνα, κατείχε μια αξιόλογη θέση στο παλάτι του βασιλιά των Περσών Ισδιγέρδη. Προκειμένου να αποφύγει τα προβλήματα πήρε την απόφαση να αποστατήσει, απαρνούμενος την χριστιανική του πίστη. Όταν το έμαθαν η μητέρα και η σύζυγός του που ήταν και οι δύο πιστές και θεοσεβούμενες χριστιανές του απέστειλαν μια επιστολή ώστε να τον επαναφέρουν στο δρόμο του Ιησού. Πράγματι, ο Ιάκωβος επέστρεψε στην πίστη του Χριστού με ακόμη περισσότερη θέρμη.

Μία ημέρα που διάβαζε τις Αγίες Γραφές κάποιος τον είδε και το κατήγγειλε στο βασιλιά. Ύστερα από μακρόχρονη ανάκριση τελικά ομολόγησε θαρραλέα τη χριστιανική του πίστη.

Εκνευρισμένος από την επιμονή του Ιακώβου, ο βασιλιάς τον καταδίκασε στο τρομερό μαρτύριο του σταδιακού ακρωτηριασμού πρώτα των δακτύλων χεριών και ποδιών, έπειτα των ποδιών και των χεριών. Η διαδικασία του μαρτυρίου ολοκληρώθηκε με αποκεφαλισμό.

Έχοντας ανακαλύψει ο βασιλιάς πως οι χριστιανοί τιμούν τα λείψανα των μαρτύρων διέταξε να τα κάψουν και να διασκορπίσουν τις στάχτες. Μερικοί όμως χριστιανοί κατόρθωσαν να πάρουν μερικά και να τα μεταφέρουν στην Ιερουσαλήμ όπου και έφτασαν ύστερα από πορεία σαράντα ημερών.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 9–10.12.2023

Οικισμός Ενορία  9-10 Δεκεμβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Σάββατο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΑΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ  Παρασκευή  8 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου