27 Ιανουαρίου, μνήμη της Αγίας Αγγέλας Μerici
Ιδρύτριας του τάγματος των Μοναχών Ουρσουλινών
Γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1474 στη Brescia της Ιταλίας. Σε νεαρή ηλικία χάνει και τους δύο γονείς της και την κηδεμονία εκείνης και μιας ακόμη αδελφής της ανέλαβε ο θείος τους. Λίγα χρόνια αργότερα χάνει και την αδελφή της.
Στο σπίτι του θείου ζούσε ασκητικά. Δεν της άρεσαν οι ανέσεις. Μοναδική της επιθυμία ήταν να είναι αρεστή Χριστό εξασκώντας τις αρετές και τη φιλανθρωπία. Όταν πέθανε ο θείος της πούλησε την περιουσία του, μοίρασε τα κέρδη στους φτωχούς και εντάχθηκε στο τρίτο τάγμα του Αγίου Φραγκίσκου, ζώντας από την ελεημοσύνη και φιλανθρωπία των ανθρώπων και προσπαθώντας ταυτόχρονα να βοηθήσει ασθενείς, φτωχούς και αναγκεμένους.
Κάποιες νέες παρακολουθώντας την προσπάθειά της αποφάσισαν να προσκολληθούν σε εκείνη στηρίζοντας και βοηθώντας το έργο της. Έτσι δημιουργήθηκε μια νέα γυναικεία μοναχική οικογένεια.
Το νέο τάγμα σαν σκοπό είχε τη διδασκαλία της κατήχησης στα παιδιά, τη βοήθεια στους φτωχούς και τη φροντίδα των ασθενών.
Η Άγγελα το αφιέρωσε στην προστάτιδα των πανεπιστημίων Αγία Ούρσουλα από την οποία πήραν οι Ουρσουλίνες μοναχές το όνομά τους. «Εκλέξαμε την Αγία Ούρσουλα ως προστάτιδα και θα βαδίζουμε στα ίχνη της και υπό το λάβαρό της, για να διαδώσουμε την πίστη και για να ανορθώσουμε τα ήθη του φύλου μας διαπαιδαγωγώντας τις νέες» θα πει η Αγία Άγγελα στις μοναχές της.
Το όραμά της να ιδρύσει σχολεία θηλέων ήταν για την εποχή της επαναστατικό καθώς η εκπαίδευση ήταν σχεδόν ανδρικό προνόμιο.
Πέθανε στις 21 Ιανουαρίου του 1540 και στις 24 Μαΐου 1807 ανακηρύχθηκε αγία από τον Πάπα Πίο 7ο.
Σήμερα, διαθέτοντας 83 νηπιαγωγεία, 66 δημοτικά, 101 γυμνάσια και λύκεια, 12 τεχνικές σχολές, 4 πανεπιστήμια καθώς και φοιτητικές εστίες, οι 2.208 Ουρσουλίνες Μοναχές συνεχίζουν σε 30 χώρες ανά τον κόσμο το έργο της Αγίας ιδρύτριας τους προσπαθώντας με αγάπη και στοργή, να βοηθήσουν τους συνολικά 100.252 μαθητές, να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να αναπτύξουν τα χαρίσματά τους και να περάσουν στην κοινωνία του αύριο ως «νέοι πολίτες του κόσμου», με όλα τα απαραίτητα εφόδια για μια ευτυχισμένη και δημιουργική ζωή!
πγπ