27 Νοεμβρίου Μνήμη του Αγίου Ιακώβου του Πέρση, Μάρτυρος

27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΣΗ, ΜΑΡΤΥΡΟΣ

 

 

Έζησε τον 4ο αιώνα. Είχε καταγωγή από τη Beth Lapat της Περσίας και κατείχε μια αξιόλογη θέση στο παλάτι του βασιλιά των Περσών Ισδιγέρδη. Προκειμένου να αποφύγει προβλήματα αποφάσισε να αποστατήσει απαρνούμενος την χριστιανική του πίστη. Όταν το έμαθαν η μητέρα και η σύζυγός του, που ήταν και οι δύο πιστές και θεοσεβούμενες χριστιανές, του απέστειλαν μια επιστολή ώστε να τον επαναφέρουν στο δρόμο του Ιησού. Ο Ιάκωβος επέστρεψε στην πίστη του Χριστού με ακόμη περισσότερη θέρμη.

Μία ημέρα που διάβαζε τις Αγίες Γραφές κάποιος τον είδε και το κατήγγειλε στο βασιλιά. Ύστερα από μακρόχρονη ανάκριση τελικά ομολόγησε θαρραλέα τη χριστιανική του πίστη.

Ο βασιλιάς εκνευρισμένος από την επιμονή του Ιακώβου τον καταδίκασε στο τρομερό μαρτύριο του σταδιακού ακρωτηριασμού: πρώτα των δακτύλων χεριών και ποδιών, έπειτα των ποδιών και των χεριών. Η διαδικασία του μαρτυρίου ολοκληρώθηκε με αποκεφαλισμό.

Έχοντας ανακαλύψει ο βασιλιάς πως οι χριστιανοί τιμούν τα λείψανα των μαρτύρων διέταξε να τα κάψουν και να διασκορπίσουν τις στάχτες. Μερικοί όμως χριστιανοί κατόρθωσαν να πάρουν μερικά και να τα μεταφέρουν στην Ιερουσαλήμ όπου και έφτασαν ύστερα από πορεία σαράντα ημερών.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Αγίας Τριάδος

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                         Ευλογητός ο Θεός Πατέρας, ο Μονογενής Υιός του Θεού και το Πνεύμα το Άγιο,

Ο σταυρός στην καρδιά της Αγίας Τριάδας

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ   Την Κυριακή μετά την Πεντηκοστή, η Καθολική Εκκλησία του λατινικού τυπικού, πανηγυρίζει

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου