27η Κυριακή του Έτους, Γ

 

27η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Εσθ 4, 17γ)

Τα πάντα, Κύριε, είναι υποταγμένα σ’ εσένα, και κανείς δεν μπορεί ν’ αντισταθεί στο θέλημά σου. Εσύ δημιούργησες τα πάντα, τον ουρανό και τη γη και όλα όσα περιέχονται στο στερέωμα του ουρανού. Εσύ είσαι ο Κύριος του σύμπαντος.

 

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε και αιώνιε Θεέ, ο οποίος με την άπειρη γενναιοδωρία σου ανταμείβεις τα καλά έργα μας και τις επιθυμίες μας, δείξε μας την ευσπλαχνία σου συγχωρώντας τα βάρη της συνειδήσεώς μας και χορήγησε όσα η προσευχή μας δεν τολμά να σου ζητήσει. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Αβακούμ (1,2-3 και 2,2-4)

Μέχρι πότε, Κύριε, θα κράζω, και δε θα εισακούεις; Θα κράζω σε σένα: «Βία!» και δε θα σώζεις; Γιατί μου έδειξες την ανομία και βλέπεις την πονηρία; Ερήμωση και βία είναι εμπρός μου, και έγινε έριδα και αναφαίνεται φιλονικία.

Και ο Κύριος μου απάντησε και είπε: «Να γράψεις το όραμα και να το εκθέσεις επάνω σε πινακίδια, ώστε γρήγορα κάποιος να το διαβάζει. Επειδή το όραμα μένει ακόμα για ορισμένο καιρό, στρέφεται προς ένα τέλος, και δε θα ψευστεί. Αν αργοπορήσει, να το περιμένεις, επειδή σίγουρα θα έλθει και δε θα βραδύνει. Ιδού, ο βραδύς που η ψυχή του δεν είναι ευθεία μέσα του. Ο δίκαιος όμως θα ζήσει με την πίστη του».

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (95)

 

Είθε να ακούγατε σήμερα τη φωνή του Κυρίου:

         «Μη σκληραίνετε τις καρδιές σας».

 

Ελάτε, ας ευφρανθούμε για τον Κύριο, *

ας αγαλλιάσουμε για το Θεό, το σωτήρα μας.

Ας πλησιάσουμε το πρόσωπό του με ύμνους*

και γι’ αυτόν με ψαλμούς ας χαρούμε.

 

Ελάτε, να προσκυνήσουμε και να προσπέσουμε*

και να γονατίσουμε ενώπιον του Κυρίου, που μας έπλασε.

Επειδή αυτός είναι ο Θεός μας, +

κι εμείς ο λαός της βοσκής του*

και πρόβατα του χεριού του.

 

Είθε να ακούγατε σήμερα τη φωνή του: *

«Μη σκληραίνετε τις καρδιές σας,

καθώς στη Μεριβά, όπως την ημέρα της Μασσά στην έρημο, +

όπου με πείραξαν οι πατέρες σας, *

με δοκίμασαν, αν και είδαν τα έργα μου».

 

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

         Ανάγνωσμα από τη δεύτερη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τον Τιμόθεο (1,6-8.13-14)

Αγαπητέ, σου υπενθυμίζω να αναζωπυρώνεις το χάρισμα του Θεού που υπάρχει σε σένα από την επίθεση των χεριών μου. Γιατί ο Θεός δε μας έδωσε πνεύμα δειλίας, αλλά Πνεύμα δύναμης και αγάπης και σωφροσύνης. Λοιπόν, μην ντραπείς να δώσεις μαρτυρία για τον Κύριό μας και για μένα που είμαι φυλακισμένος για χάρη του, αλλά κακοπάθησε μαζί μου για το Ευαγγέλιο, σύμφωνα με τη δύναμη που σου δίνει ο Θεός.

Να έχεις ως υπόδειγμα τα υγιή λόγια που άκουσες από μένα, με την πίστη και την αγάπη που προέρχεται απ’ το Χριστό Ιησού. Διαφύλαξε την καλή παρακαταθήκη με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος που κατοικεί μέσα μας.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Α΄Πετ.1,25)

Αλληλούια. Ο λόγος του Κυρίου μένει αιώνια. Κι αυτός είναι ο λόγος που σας ευαγγέλισαν. Αλληλούια.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (17,5-10)

Τον καιρό εκείνο, είπαν οι απόστολοι στον Κύριο: «Δώσε μας κι άλλη πίστη».

Κι ο Κύριος είπε: «Αν έχετε πίστη σαν το σπόρο του σιναπιού, θα μπορούσατε να πείτε σ’ αυτή τη μουριά: “ξεριζώσου και φυτέψου στη θάλασσα” κι εκείνη θα σας υπάκουε.

Αλλά ποιος από σας που έχει ένα δούλο να οργώνει ή να βόσκει, όταν αυτός θα γυρίσει στο σπίτι απ’ το χωράφι θα του πει: “έλα αμέσως και κάθισε στο τραπέζι”; Δε θα του πει μάλλον: “ετοίμασε αυτό που θα δειπνήσω και μετά απ’ αυτό να φας και να πιεις κι εσύ”; Μήπως θα χρωστά ευγνωμοσύνη στο δούλο, επειδή έκαμε όσα του διατάχθηκαν;

Έτσι κι εσείς, όταν κάνετε όλα όσα σας διέταξαν, να λέτε: “είμαστε άχρηστοι δούλοι. Κάναμε ό,τι οφείλαμε να κάνουμε”».

Λόγος του Κυρίου

 

 

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, ας ικετεύσουμε με θάρρος το Θεό Πατέρα, ώστε να χορηγήσει σε μας και σε όλους τους ανθρώπους το δώρο της πίστεως, ψάλλοντας: Χάρισέ μας, Κύριε, * το δώρο της πίστεως!

Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε να κηρύττει με θάρρος τον Ιησού Χριστό εσταυρωμένο και αναστημένο και να καλεί τους ανθρώπους να δεχθούν το Ευαγγέλιό του, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους ανθρώπους της εποχής μας, ώστε να ελευθερωθούν από τα νεκρά και ανενεργά είδωλα του σύγχρονου κόσμου και να πιστέψουν τον ένα και μοναδικό Θεό, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους κυβερνήτες της πατρίδας μας, ώστε να εργάζονται και για την πνευματική πρόοδο του έθνους μας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους δεν πιστεύουν και προσπαθούν να αντικαταστήσουν την πίστη με άλλα υποκατάστατα, ώστε ο Κύριος να τους χαρίσει το πολύτιμο αυτό δώρο, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, ώστε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να αναπτυχθεί μέσα μας το δώρο της πίστεως που λάβαμε στο Βάφτισμά μας και για να δίνουμε χωρίς ντροπή τη μαρτυρία για το Χριστό, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Θεέ Πατέρα, αύξησε την πίστη μας και βοήθησέ μας στις στιγμές της απιστίας και της αμφιβολίας.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ      

Δέξου, σε παρακαλούμε, Κύριε, τη θυσία που εσύ ο ίδιος καθιέρωσες, και μέσω των Μυστηρίων, με τα οποία σου αποδίδουμε το χρέος της λατρείας μας, ολοκλήρωσε για μας το έργο της λυτρώσεως. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Θρν 3, 25)

Είναι καλός ο Κύριος για όσους ελπίζουν σ’ αυτόν, για όσους τον αναζητούν.

 

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η συμμετοχή μας, Κύριε, στα θεία δώρα του Άρτου και του Ποτηρίου ας μας αξιώσει να μεταμορφωθούμε στον Χριστό, τον οποίο λαβαίνουμε και ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 3 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Οίκος Αγίας ΜάρθαςΑ’ Κυριακή της Παρουσίας, 3 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Α’ Κυριακή της Παρουσίας, στο

“Έλα Κύριε Ιησού = Maranathà”

«ΈΛΑ ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ = MARANATHA’». Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ     Η λειτουργική περίοδος της Παρουσίας ή του Ερχομού, αποτελεί «μνήμη» αιώνων ελπίδας της ανθρωπότητας

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου