27η Κυριακή του Έτους (Α)

27η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

(A)

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Εσθ 4,17γ                     

Τα πάντα, Κύριε, είναι υποταγμένα σ΄ Εσένα, και κανείς δεν μπορεί ν΄ αντισταθεί στο Θέλημά Σου. Εσύ δημιούργησες τα πάντα, τον ουρανό και την γη και όλα όσα περιέχονται στο στερέωμα του ουρανού. Εσύ είσαι ο Κύριος του σύμπαντος.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε και αιώνιε Θεέ, ο οποίος με την άπειρη γενναιοδωρία Σου ανταμείβεις τα καλά έργα μας και τις επιθυμίες μας, δείξε μας την ευσπλαχνία Σου συγχωρώντας τα βάρη της συνειδήσεώς μας και χορήγησε όσα η προσευχή μας δεν τολμά να Σου ζητήσει . Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού Σου, ο οποίος  είναι Θεός και μαζί με Εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

 Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα (5,1-7)

Θα ψάλω στον αγαπημένο μου ένα τραγούδι του φίλου μου για τον αμπελώνα του. Ο αγαπημένος μου είχε έναν αμπελώνα επάνω σε έναν ευφορότατο λόφο. Και τον έφραξε ολόγυρα και συγκέντρωσε από αυτόν τις πέτρες και τον φύτεψε με τα πλέον εκλεκτά κλήματα και έχτισε στη μέση πύργο. Κι ακόμα κατασκεύασε μέσα σ’αυτόν ένα πατητήρι και περίμενε να κάνει σταφύλια, αλλά έκανε αγριοστάφυλα. Και τώρα, κάτοικε της Ιερουσαλήμ και άνδρα του Ιούδα, να κρίνεις, παρακαλώ, ανάμεσα σε μένα και στον αμπελώνα μου. Τι ήταν δυνατό να κάνω ακόμα στον αμπελώνα μου και δεν το έκανα; Γιατί, λοιπόν, ενώ περίμενα να κάνει σταφύλια, έκανε αγριοστάφυλα; Τώρα, λοιπόν, θα σας δείξω τι θα κάνω εγώ στον αμπελώνα μου. Θα αφαιρέσω τον φράχτη του και θα διαρπαγεί. Θα γκρεμίσω το περιτείχισμά του και θα καταπατηθεί και θα τον κάνω έρημο. Δε θα κλαδευτεί, ούτε θα σκαφτεί, αλλά εκεί θα βλαστήσουν τριβόλια και αγκάθια. Θα προστάξω ακόμα τα σύννεφα να μη βρέξουν επάνω του βροχή. Διότι ο αμπελώνας του Κυρίου των Δυνάμεων είναι ο οίκος του Ισραήλ, και ο άνδρας του Ιούδα το αγαπητό του φυτό. Και περίμενε κρίση, εντούτοις, ιδού, καταδυνάστευση· δικαιοσύνη, εντούτοις, ιδού, φαυλότητα.

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ     Ψαλμός  80       (9,12.13-14.15-16.19-20)

 

Αντίφωνο:                Ο αμπελώνας του Κυρίου

                                     είναι ο οίκος του Ισραήλ.

Από την Αίγυπτο μετέφερες ένα αμπέλι, *

έδιωξες έθνη και το φύτεψες.

Άπλωσε τα κλήματά του μέχρι τη θάλασσα, *

και μέχρι τον ποταμό τους βλαστούς του. Αντ.

 

Γιατί κατέστρεψες την περίφραξή του, *

και το τρυγούν όσοι περιδιαβαίνουν τον δρόμο;

Το κατέστρεψε ο αγριόχοιρος, *

και το άγριο θηρίο το κατάφαγε. Αντ.

 

Θεέ των Δυνάμεων, στρέψου προς εμάς, +

κοίταξε απ’ τον ουρανό και πρόσεξε, *

κι επισκέψου αυτήν την άμπελο.

Και υπεράσπισέ την, αφού τη φύτεψε η δεξιά Σου, +

υπεράσπισε και το τέκνο του ανθρώπου, *

που τον στερέωσες για Σένα. Αντ.

 

Από κοντά Σου δε θ’ απομακρυνθούμε, +

Εσύ θα μας ζωοποιήσεις, *

και τ’ Όνομά Σου θα επικαλεστούμε.

Κύριε, Θεέ των δυνάμεων, αποκατάστησέ μας. *

Ας λάμψει το Πρόσωπό Σου και θα σωθούμε. Αντ.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

 Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Φιλιππησίους (4,6-9)

Αδελφοί, μην αγωνιάτε για τίποτα, αλλά για κάθε ζήτημα να κάνετε γνωστά τα αιτήματά σας στον Θεό με την προσευχή και τη δέηση και με ευχαριστία. Και η Ειρήνη του Θεού, που ξεπερνά κάθε ανθρώπινο νου, ας φυλάξει τις καρδιές σας και τις σκέψεις σας κοντά στον Ιησού Χριστό. Τέλος, αδελφοί μου, αυτά να έχετε στον νου σας: όσα είναι αληθινά, όσα είναι σεμνά, όσα είναι δίκαια, όσα είναι αγνά, όσα είναι αξιαγάπητα, ό, τι έχει σχέση με την αρετή και ό, τι είναι αξιέπαινο. Αυτά που μάθατε και παραλάβατε και ακούσατε και είδατε σε μένα, αυτά να κάνετε κι εσείς. Κι ο Θεός της Ειρήνης θα είναι μαζί σας!

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ -Αλληλούια- (Ιω. 15,16)

Εγώ σας διάλεξα ανάμεσα στον κόσμο, για να πάτε και να καρποφορήσετε και ο καρπός σας να είναι μόνιμος, λέει ο Κύριος.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

 Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (21,33-43)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους άρχοντες των ιερέων και στους πρεσβυτέρους του λαού: «Ακούστε μια άλλη παραβολή: Ήταν ένας οικοδεσπότης που φύτεψε έναν αμπελώνα και τον περιέφραξε και έσκαψε μέσα ένα πατητήρι και οικοδόμησε ένα πύργο και τον νοικίασε σε γεωργούς κι έφυγε σε άλλον τόπο. Όταν πλησίασε η εποχή της καρποφορίας, έστειλε στους γεωργούς τους δούλους του για να πάρουν τους καρπούς. Κι οι γεωργοί έπιασαν τους δούλους του και άλλον έδειραν, άλλον σκότωσαν και άλλον λιθοβόλησαν. Έστειλε και πάλι άλλους δούλους, περισσότερους από τους πρώτους και τους έκαμαν τα ίδια. Κι ύστερα τους έστειλε και τον γιο του, λέγοντας: “Τον γιο μου θα τον σεβαστούν”. Αλλά οι γεωργοί, όταν είδαν τον γιο, είπαν μεταξύ τους: “Αυτός είναι ο κληρονόμος. Ελάτε να τον σκοτώσουμε και να πάρουμε την κληρονομιά του”. Κι αφού τον έπιασαν, τον έβγαλαν έξω από τον αμπελώνα και τον σκότωσαν. Όταν, λοιπόν, έλθει ο κύριος του αμπελώνα, τι θα κάμει σ’ εκείνους τους γεωργούς;». Του λένε: «Τους κακούς με κακό τρόπο θα τους εξολοθρεύσει και τον αμπελώνα θα τον δώσει σε άλλους γεωργούς, οι οποίοι θα του αποδώσουν τους καρπούς στην εποχή τους». Και ο Ιησούς τους λέει: «Ποτέ δε διαβάσατε στις Γραφές: “Η πέτρα που απέρριψαν οι οικοδόμοι, αυτή έγινε ακρογωνιαία. Αυτό έγινε από τον Κύριο, και είναι θαυμαστό στα μάτια μας;”. Γι’ αυτό σας λέω, ότι θα αφαιρεθεί από σας η Βασιλεία του Θεού και θα δοθεί σε ένα έθνος που θα παράγει τους καρπούς του».

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί,

Ας ικετεύσουμε με θάρρος τον Θεό Πατέρα, να μας καταστήσει άξιους της εκλογής Του, λέγοντας:

– Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε να καταστήσει ένα αληθινό αμπέλι γεμάτο από καρπούς σωτηρίας για όλον τον κόσμο, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους ποιμένες της Εκκλησίας μας, ώστε να φυλάττουν άγρυπνα και με αυταπάρνηση τον αμπελώνα του Θεού από κάθε λογής κινδύνους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εκείνους που δε δέχθηκαν τους προφήτες και τον Υιό του Θεού, ώστε να μετανοήσουν και να αγκαλιάσουν τον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, ώστε ο Θεός να μας στηρίζει στην πίστη μας και ποτέ να μη θεωρηθούμε ότι δεν ανήκουμε στον λαό Του, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

+ Φύλαττε με πατρική φροντίδα την οικογένειά Σου, Κύριε, ώστε να είναι πάντοτε πιστή στις υποσχέσεις που έδωσε κατά το Βάφτισμα. Διά μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, που ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Δέξου, Σε παρακαλούμε, Κύριε, τη θυσία που Εσύ ο ίδιος καθιέρωσες, και μέσω των Μυστηρίων, με τα οποία Σου αποδίδουμε το χρέος της λατρείας μας, ολοκλήρωσε για μας το έργο της λυτρώσεως.  Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Θρν 3,25

Είναι καλός ο Κύριος για όσους ελπίζουν σ’  Αυτόν, για όσους Τον αναζητούν.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η συμμετοχή μας, Κύριε, στα Θεία δώρα του Άρτου και του Ποτηρίου ας μας αξιώσει να μεταμορφωθούμε στον Χριστό, τον οποίο λαβαίνουμε και ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

27H KYΡIAKH ΤΟΥ ΕTOYΣ (Α).docx

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου