1 Ιανουαρίου Μνήμη της Υπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας

1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΑΡΙΑΣ

 

 

Η πανήγυρη της Υπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας είναι η πρώτη Θεομητορική Εορτή που εμφανίστηκε στη Δυτική Εκκλησία πιθανώς σε συνδυασμό με τα εγκαίνια μιας εκ των πρώτων Βασιλικών της Ρώμης που αφιερώθηκαν στην Παναγία.

Η λειτουργία την ημέρας είναι στενά συνδεδεμένη με εκείνη των Χριστουγέννων και ονομαζόταν “in octavaNativitatis Domini” κάνοντας ανάμνηση του τυπικού της περιτομής του Ιησού. Μέχρι την προηγούμενη μεταρρύθμιση του ημερολογίου η εορτή, σε ανάμνηση της Συνόδου της Εφέσου που είχε διακηρύξει την Παναγία Θεοτόκο, ετελείτο την 11η Οκτωβρίου.

Για τη Θεοτόκο Μαρία είπαν οι Συνοδικοί Πατέρες κατά τη Β Βατικανή Σύνοδο: «Η Μαρία, κόρη του Αδάμ, συναινώντας στον θείο λόγο, έγινε μητέρα του Ιησού και, αγκαλιάζοντας με όλη της την καρδιά και χωρίς κανένα βάρος αμαρτίας το σωτήριο θέλημα του Θεού, αφιερώθηκε ολοκληρωτικά ως Δούλη του Κυρίου στο πρόσωπο και στο έργο του Υιού της, υπηρετώντας το μυστήριο της λύτρωσης υπό Αυτόν και μαζί με Αυτόν, με τη χάρη του παντοδύναμου Θεού» (Lumen Gentium, 56).

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 1-2 Απριλίου 2023

Οικισμός Ενορία 1–2 Απριλίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 19.30 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου