1 Ιανουαρίου Μνήμη της Υπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας

1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΑΡΙΑΣ

 

 

Η πανήγυρη της Υπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας είναι η πρώτη Θεομητορική Εορτή που εμφανίστηκε στη Δυτική Εκκλησία πιθανώς σε συνδυασμό με τα εγκαίνια μιας εκ των πρώτων Βασιλικών της Ρώμης που αφιερώθηκαν στην Παναγία.

Η λειτουργία την ημέρας είναι στενά συνδεδεμένη με εκείνη των Χριστουγέννων και ονομαζόταν “in octavaNativitatis Domini” κάνοντας ανάμνηση του τυπικού της περιτομής του Ιησού. Μέχρι την προηγούμενη μεταρρύθμιση του ημερολογίου η εορτή, σε ανάμνηση της Συνόδου της Εφέσου που είχε διακηρύξει την Παναγία Θεοτόκο, ετελείτο την 11η Οκτωβρίου.

Για τη Θεοτόκο Μαρία είπαν οι Συνοδικοί Πατέρες κατά τη Β Βατικανή Σύνοδο: «Η Μαρία, κόρη του Αδάμ, συναινώντας στον θείο λόγο, έγινε μητέρα του Ιησού και, αγκαλιάζοντας με όλη της την καρδιά και χωρίς κανένα βάρος αμαρτίας το σωτήριο θέλημα του Θεού, αφιερώθηκε ολοκληρωτικά ως Δούλη του Κυρίου στο πρόσωπο και στο έργο του Υιού της, υπηρετώντας το μυστήριο της λύτρωσης υπό Αυτόν και μαζί με Αυτόν, με τη χάρη του παντοδύναμου Θεού» (Lumen Gentium, 56).

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30-31.3.2024

Οικισμός Ενορία  30 -31 Μαρτίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 30/3 Σάββατο    17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 31/3 Κυριακή    09:00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 1ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ29 Μαρτίου 2024     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου