1 Ιανουαρίου Μνήμη της Υπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας

1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΑΡΙΑΣ

 

 

Η πανήγυρη της Υπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας είναι η πρώτη Θεομητορική Εορτή που εμφανίστηκε στη Δυτική Εκκλησία πιθανώς σε συνδυασμό με τα εγκαίνια μιας εκ των πρώτων Βασιλικών της Ρώμης που αφιερώθηκαν στην Παναγία.

Η λειτουργία την ημέρας είναι στενά συνδεδεμένη με εκείνη των Χριστουγέννων και ονομαζόταν “in octavaNativitatis Domini” κάνοντας ανάμνηση του τυπικού της περιτομής του Ιησού. Μέχρι την προηγούμενη μεταρρύθμιση του ημερολογίου η εορτή, σε ανάμνηση της Συνόδου της Εφέσου που είχε διακηρύξει την Παναγία Θεοτόκο, ετελείτο την 11η Οκτωβρίου.

Για τη Θεοτόκο Μαρία είπαν οι Συνοδικοί Πατέρες κατά τη Β Βατικανή Σύνοδο: «Η Μαρία, κόρη του Αδάμ, συναινώντας στον θείο λόγο, έγινε μητέρα του Ιησού και, αγκαλιάζοντας με όλη της την καρδιά και χωρίς κανένα βάρος αμαρτίας το σωτήριο θέλημα του Θεού, αφιερώθηκε ολοκληρωτικά ως Δούλη του Κυρίου στο πρόσωπο και στο έργο του Υιού της, υπηρετώντας το μυστήριο της λύτρωσης υπό Αυτόν και μαζί με Αυτόν, με τη χάρη του παντοδύναμου Θεού» (Lumen Gentium, 56).

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 20 Απριλίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (7, 40-45) Τότε, εκείνοι απ’τον κόσμο που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου