26 ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

26 ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

Οι Άγιοι Ιωάννης και Παύλος ήταν αδέλφια τόσο στη ζωή όσο και στην πίστη. Έζησαν κατά τον 4ο αιώνα στη Ρώμη. Λιγοστές είναι οι πληροφορίες που έχουν διασωθεί ΓΙΑ τους δύο αυτούς μάρτυρες. Μάλλον, ήταν δύο πλούσιοι χριστιανοί με έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα.

Πρέπει να ήταν αρκετά γνωστές προσωπικότητες στη Ρώμη και στην αυτοκρατορική αυλή. Όταν ανήλθε στο θρόνο της αυτοκρατορίας ο Ιουλιανός ο Αποστάτης προσκάλεσε τα δύο αδέλφια στο παλάτι προκειμένου να τους ζητήσει να τον βοηθήσουν στην θρησκευτική  (αντιχριστιανική) πολιτική του. Ο Ιωάννης και ο Παύλος αρνήθηκαν. Λίγο αργότερα ο Ιουλιανός μέσω ενός απεσταλμένου έδωσε διαταγή στα δύο αδέλφια να προσκυνήσουν το άγαλμα του Δία και να απαρνηθούν το χριστιανισμό, εντός δέκα ημερών. Ο Ιωάννης και ο Παύλος αρνήθηκαν και για το λόγο αυτό αποκεφαλίστηκαν και θάφτηκαν σε τάφο μέσα στον οίκο τους. Ήταν 26 Ιουνίου του 362.

Τα ονόματά τους αναφέρονται σε διάφορους Κανόνες και Μαρτυρολόγια τόσο Ρωμαϊκά όσο και Αμβροσιανά. Σήμερα επάνω από την οικία τους υψώνεται η Βασιλική των Αγίων Ιωάννου και Παύλου στο λόφο Celio στη Ρώμη. Τα σκηνώματά τους αναπαύονται κάτω από την Αγία Τράπεζα.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου