26 ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

26 ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

Οι Άγιοι Ιωάννης και Παύλος ήταν αδέλφια τόσο στη ζωή όσο και στην πίστη. Έζησαν κατά τον 4ο αιώνα στη Ρώμη. Λιγοστές είναι οι πληροφορίες που έχουν διασωθεί ΓΙΑ τους δύο αυτούς μάρτυρες. Μάλλον, ήταν δύο πλούσιοι χριστιανοί με έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα.

Πρέπει να ήταν αρκετά γνωστές προσωπικότητες στη Ρώμη και στην αυτοκρατορική αυλή. Όταν ανήλθε στο θρόνο της αυτοκρατορίας ο Ιουλιανός ο Αποστάτης προσκάλεσε τα δύο αδέλφια στο παλάτι προκειμένου να τους ζητήσει να τον βοηθήσουν στην θρησκευτική  (αντιχριστιανική) πολιτική του. Ο Ιωάννης και ο Παύλος αρνήθηκαν. Λίγο αργότερα ο Ιουλιανός μέσω ενός απεσταλμένου έδωσε διαταγή στα δύο αδέλφια να προσκυνήσουν το άγαλμα του Δία και να απαρνηθούν το χριστιανισμό, εντός δέκα ημερών. Ο Ιωάννης και ο Παύλος αρνήθηκαν και για το λόγο αυτό αποκεφαλίστηκαν και θάφτηκαν σε τάφο μέσα στον οίκο τους. Ήταν 26 Ιουνίου του 362.

Τα ονόματά τους αναφέρονται σε διάφορους Κανόνες και Μαρτυρολόγια τόσο Ρωμαϊκά όσο και Αμβροσιανά. Σήμερα επάνω από την οικία τους υψώνεται η Βασιλική των Αγίων Ιωάννου και Παύλου στο λόφο Celio στη Ρώμη. Τα σκηνώματά τους αναπαύονται κάτω από την Αγία Τράπεζα.

π.Γ.Π.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου