26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ μνήμη του Αγίου Πορφυρίου, επισκόπου

 

Το βίο του σημερινού αγίου τον γνωρίζουμε χάρη στο μαθητή του Μάρκο ο οποίος και τον συνέθεσε λίγα χρόνια μετά το θάνατο του Πορφυρίου, γύρω στο 424.

Ο Πορφύριος γεννήθηκε από ευκατάστατους γονείς στη Θεσσαλονίκη το 347. Σε ηλικία 31 ετών άφησε πίσω του τα πάντα και έφυγε στην έρημο της Αιγύπτου, εκεί όπου άκμαζε ο ασκητισμός. Παρέμεινε εκεί για πέντε χρόνια, στη συνέχεια μετέβη στην Παλαιστίνη όπου για ακόμα πέντε χρόνια ζούσε σε ένα σπήλαιο κοντά στον Ιορδάνη ποταμό. Οι πολλές στερήσεις που επέβαλε στον εαυτό του κλόνισαν ήδη από νεαρή ηλικία την υγεία του.

Στην Ιερουσαλήμ, επισκεπτόμενος τους Αγίους Τόπους, γνώρισε το μαθητή του Μάρκο. Έχοντας αφήσει πίσω στην Ελλάδα τα μικρότερα αδέλφια του, αισθανόμενος ότι ο θάνατός του ίσως να προξενούσε προβλήματα στην κληρονομιά, απέστειλε στη Θεσσαλονίκη το Μάρκο με σκοπό να λύσει το θέμα για λογαριασμό του. Όταν ο Μάρκος επέστρεψε από την Ελλάδα βρήκε το διδάσκαλό του άκρως υγιή-και αυτό έγινε με θαυματουργικό τρόπο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο όρος του Γολγοθά. Ο Πορφύριος μοίρασε όλα τα αγαθά του σε αρκετά μοναστήρια της Αιγύπτου τα οποία ήταν πολύ φτωχά. Λόγω της γενναιοδωρίας του έμεινε ολοκληρωτικά φτωχός.

Ήταν 45 χρόνων όταν, το 392, ο Επίσκοπος της Ιερουσαλήμ Ιωάννης είχε ακούσει για τον Πορφύριο, τον χειροτόνησε ιερέα και του ανέθεσε τη φύλαξη του Τιμίου Σταυρού.

Ο Μάρκος περιγράφει τον Πορφύριο ως εξής: «Άνθρωπος δίχως κηλίδα, γλυκύς, ελεήμον, κατείχε περισσότερο από άλλους το δώρο της ερμηνείας της Αγίας Γραφής και της αντιμετώπισης των αιρετικών. Αγαπούσε τους πτωχούς, συγκινούταν εύκολα μέχρι δακρύων».

Το 395 πεθαίνει ο επίσκοπος Γάζας και ο Πορφύριος κλήθηκε να τον διαδεχτεί. Χειροτονήθηκε επίσκοπος από τον Μητροπολίτη Καισαρείας της Παλαιστίνης.

Η κοινότητα της Γάζας ήταν μικρή, αλλά ένα θαυματουργικό σημείο, αυτό της βροχής, αύξησε το ποίμνιο με την μεταστροφή περισσότερων από εκατό ειδωλολατρών. Όμως η ειδωλολατρία ήταν έντονη στη Γάζα. Έτσι έστειλε το Μάρκο στην Ιερουσαλήμ και με τη βοήθεια του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου κατόρθωσε να αποκομίσει την αυτοκρατορική εντολή του κλεισίματος των ειδωλολατρικών ναών της περιοχής. Ωστόσο οι αυτοκρατορικές διαταγές δεν είχαν άμεση εφαρμογή και η σκληρή αντιμετώπιση εις βάρος των χριστιανών συνεχιζόταν. Ο Πορφύριος, λοιπόν, αναγκάστηκε ο ίδιος να πάει στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τον Μητροπολίτη της Καισαρείας με σκοπό γνωστοποιήσει στο αυτοκρατορικό παλάτι την κατάσταση της κοινότητας στη Γάζα.

Στις 18 Απριλίου 402 σάλπαραν για να επιστρέψουν στη Γάζα έχοντας μαζί τους το διάταγμα για την καταστροφή των ειδωλολατρικών ναών και των προνομίων των αντίστοιχων χριστιανικών.

Το διάταγμα αυτή τη φορά έγινε σεβαστό και ο Πορφύριος μπόρεσε να κτίσει Εκκλησίες επάνω στα χαλάσματα των αρχαίων ναών. Ταυτόχρονα η φήμη του θαυματουργού που κατείχε είχε εξαπλωθεί λόγω των συνεχόμενων θαυμάτων που πραγματοποιούσε. Πέθανε στις 26 Φεβρουαρίου 420 σε ηλικία 73 ετών ύστερα από 25 χρόνια επισκοπικής διακονίας.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 9–10.12.2023

Οικισμός Ενορία  9-10 Δεκεμβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Σάββατο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΑΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ  Παρασκευή  8 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου