26 Οκτωβρίου Μνήμη του Αγίου Δημητρίου, Μάρτυρος

26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΣ

 

 

Πρόκειται για έναν δημοφιλή και αγαπητό άγιο, κυρίως στην Ανατολική Εκκλησία, για τον οποίο έχουν επικρατήσει οι πολυάριθμες λαϊκές αφηγήσεις των ιστορικών στοιχείων.

Παρόλο που το μαρτύριό του συνδέεται με την πόλη της Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι ο Δημήτριος πέθανε στο Σίρμιο της Παννονίας, τη σημερινή Σρέμσκα Μιτρόβιτσα, που κάποτε αποτέλεσε την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Επαρχίας.

Η λατρεία στον Άγιο Δημήτριο έφτασε στη ελληνική μεγαλούπολη όταν ο έπαρχος της Ιλλυρίας Λεόντιος μετέφερε την πρωτεύουσα από το Σίρμιο στη Θεσσαλονίκη. Πιθανώς ήταν εκείνος που έκτισε στις πόλεις αυτές τις δύο Εκκλησίες που αφιερώθηκαν στο Δημήτριο. Πιστεύεται ότι τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη το έτος 418 όμως δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων γεννήθηκε μια “passio”, δηλαδή η συγγραφή της βιογραφίας και του μαρτυρίου του, σύμφωνα με την οποία κατοικούσε στη Θεσσαλονίκη, συνελήφθη λόγω της κηρυγματικής του δραστηριότητας και καταδικάστηκε σε μαρτυρικό θάνατο.

Άλλα νεότερα κείμενα παρουσιάζουν διαφόρους θρύλους γύρω από τον Δημήτριο τον οποίο θέλουν να είναι ανθύπατος ή πολεμιστής. Πάντως, το μόνο που μπορεί να υποστηριχθεί με βεβαιότητα είναι -όπως και στην περίπτωση του Αγίου Γεωργίου- η ύπαρξη ενός χριστιανού μάρτυρα ονόματι Δημήτριος και τίποτα περισσότερο.

Στην Καθολική Εκκλησία (βάση του Συριακού Μαρτυρολογίου) η ημέρα της εορτής του είναι η 9η Απριλίου ενώ στην Ελλάδα, όπως και στην Ορθόδοξη Εκκλησία, τιμάται στις 26 Οκτωβρίου.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου