26 ΜΑΪΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΝΕΡΙ  

Ο Φίλιππος Νέρι γεννήθηκε στη Φλωρεντία στις 21 Ιουλίου 1515. Ο πατέρας του Φραγκίσκος ήταν συμβολαιογράφος. Η μητέρα του Λουκρητία πέθανε λίγο μετά τη γέννηση του τέταρτου παιδιού τους. Ο πατέρας του ύστερα από το θάνατο της πρώτης του συζύγου θα παντρευτεί την Αλεξάνδρα, η οποία με ειλικρινή αγάπη θα φροντίσει τα θετά παιδιά της.
Ο Φίλιππος είχε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα που τον καθιστούσε αγαπητό και συμπαθή σε όλους. Από τον πατέρα του κληρονόμησε τον πόθο για τα βιβλία και την ανάγνωση.
Θα μορφωθεί θρησκευτικά στους Δομινικανούς του Αγίου Μάρκου. Στα 18 περίπου χρόνια του, κατόπιν συμβουλής του πατέρα του, ο οποίος ήθελε να παρέχει στο παιδί του περισσότερες δυνατότητες που ο ίδιος δεν μπορούσε να προσφέρει, μετακομίζει σε ένα συγγενή του, έναν άτεκνο πλούσιο έμπορο. Οι ανέσεις, τα πλούτη και η στοργή την οποία του έδειξαν δεν ήταν ικανές να τον κρατήσουν εκεί, καθώς άλλες ήταν οι σκέψεις και οι επιθυμίες της καρδιάς του. Αναχωρεί για τη Ρώμη, χωρίς να έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο στο μυαλό του. Η Ρώμη, η πόλη της αρχαίας Χριστιανικής παράδοσης, των Αγίων Μαρτύρων και όχι μόνο, όπου ο Φίλιππος πήγε ως προσκυνητής, θα ανάψει στην καρδιά του την επιθυμία να αφιερωθεί με τρόπο πιο ριζοσπαστικό στο Θεό. Θα ζήσει σαν Μοναχός, χωρίς να έχει ασπαστεί ένα συγκεκριμένο μοναχικό σχήμα. Οι κατακόμβες και οι απόμακρες Εκκλησίες θα γίνουν για εκείνον οι τόποι έντονης προσευχής, περισυλλογής και ενόρασης. Ήταν μέλος διαφόρων Αδελφοτήτων, ενώ αρκετό χρόνο περνούσε φροντίζοντας τους ασθενείς που συναντούσε στους δρόμους και στα νοσοκομεία.
Υπό την καθοδήγηση του πνευματικού του πατέρα αποφάσισε να γίνει Ιερέας. Σε ηλικία 36 ετών στις 23 Μαΐου 1551 χειροτονείται. Υπό την ιδιότητα του Ιερέα πλέον συνέχισε τον έντονο αποστολικό του βίο, ασχολούμενος με ότι ασχολείτο ως λαϊκός. Βαρύτητα θα δώσει στο εξομολογητήριο, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη σωτηρία πολλών ψυχών και στην απάντηση πολλών νέων στο κάλεσμα στην Ιεροσύνη. Η προσέλευση των πιστών που ζητούσαν πνευματική καθοδήγηση αυξανόταν καθημερινά. Έτσι, ο Φίλιππος ξεκίνησε να οργανώνει συναντήσεις μελέτης, πνευματικούς διαλόγους και προσευχής.
Μέριμνα του Φιλίππου ήταν να έχει μια πατρική και γλυκιά αλλά ταυτόχρονα ισχυρή και απαιτητική συνάντηση με τον άνθρωπο κάθε κατηγορίας, με σκοπό η κάθε ψυχή να οδηγείται στο Θεό, όχι μέσα από δύσβατα και κακοτράχαλα μονοπάτια, αλλά μέσω της Ευαγγελικής απλότητας και της εμπιστοσύνης στην άπειρη θεϊκή αγάπη.
Πέθανε στις 26 Μαΐου 1595 σε ηλικία 80 ετών, χαίροντας την εκτίμηση και την αγάπη ολόκληρης της Ρώμης, αφού τον χαρακτήριζε, ο αυθορμητισμός, η αποστολική φιλανθρωπία και μια αξιοθαύμαστη σχέση με το Θεό.
Οι Ποντίφικες και ο Ρωμαϊκός λαός απέδωσαν στο Φίλιππο τον τίτλο του «Αποστόλου της Ρώμης», τίτλο που φέρουν μόνο οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου