26 ΜΑΡΤΙΟΥ μνήμη του Αγίου Ευτυχίου, διακόνου Αλεξανδρείας


Βίωσε το μαρτύριο το 356 στη Αλεξάνδρεια κατά την περίοδο του Αυτοκράτορα Κωνστάντιου, όταν ο σφετεριστής αρειανός επίσκοπος Γεώργιος, βοηθούμενος από στρατιώτες, εξαπέλυσε σφοδρούς διωγμούς κατά των χριστιανών.

Ο Άγιος Αθανάσιος στο έργο του Apologia de fuga sua καθώς και στο Historia arianorum ad monachos αναφέρει πως ύστερα από την εβδομάδα του Πάσχα και μέχρι την Ογδοάδα της Πεντηκοστής, εξαιτίας των αρειανών φυλακίστηκαν παρθένες, αλυσοδέθηκαν επίσκοποι, άδειασαν σπίτια χήρων και ορφανών, αρκετοί πιστοί απήχθησαν.

Μεταξύ αυτών ήταν και ο υποδιάκονος Ευτύχιος, ο οποίος αρχικά μαστιγώθηκε και στη συνέχεια θα οδηγούταν σε ορυχεία για καταναγκαστικές εργασίες όπου δεν έφτασε ποτέ αφού λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων που προκλήθηκαν από τη μαστίγωση εξέπνευσε καθοδόν.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου