26 Ιουνίου μνήμη Αγίων Ιωάννου και Παύλου Μαρτύρων

Οι Άγιοι Ιωάννης και Παύλος ήταν αδέλφια, τόσο στη ζωή όσο και στην πίστη. Έζησαν κατά τον 4ο αιώνα στη Ρώμη. Λιγοστές είναι οι πληροφορίες που έχουν διασωθεί για τους δύο αυτούς Μάρτυρες. Μάλλον, ήταν δύο πλούσιοι Χριστιανοί με έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα και αρκετά γνωστές προσωπικότητες στη Ρώμη και στην Αυτοκρατορική αυλή. Όταν ανήλθε στο θρόνο της Αυτοκρατορίας ο Ιουλιανός ο Αποστάτης, προσκάλεσε τα δύο αδέλφια στο παλάτι προκειμένου να τους ζητήσει να τον βοηθήσουν στην θρησκευτική (αντιχριστιανική) πολιτική του.
Ο Ιωάννης και ο Παύλος αρνήθηκαν. Λίγο αργότερα ο Ιουλιανός, μέσω ενός απεσταλμένου, έδωσε διαταγή στα δύο αδέλφια να προσκυνήσουν το άγαλμα του Δία και να απαρνηθούν το Χριστιανισμό, εντός δέκα ημερών. Ο Ιωάννης και ο Παύλος αρνήθηκαν και για το λόγο αυτό αποκεφαλίστηκαν και θάφτηκαν σε τάφο μέσα στον οίκο τους. Ήταν 26 Ιουνίου του 362.
Τα ονόματά τους αναφέρονται σε διάφορους Κανόνες και Μαρτυρολόγια, τόσο Ρωμαϊκά όσο και Αμβροσιανά.
Σήμερα επάνω από την οικία τους υψώνεται η Βασιλική των Αγίων Ιωάννου και Παύλου στο λόφο Celio στη Ρώμη. Τα σκηνώματά τους αναπαύονται κάτω από την Αγία Τράπεζα.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

«Σώμα Χριστού» στον απόστολο Παύλο

«ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ Δύο τύποι εκκλησίας   Όπως είναι γνωστό, η διδασκαλία περί «Σώματος Χριστού» δεν είναι ενιαία στις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου.

Προετοιμασία Μελλονύμφων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Στην Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεσή του ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει: η συζυγική αγάπη που ενώνει τους συζύγους είναι μια αγάπη εξαγιασμένη, εμπλουτισμένη και φωτισμένη από

Angelus, 19 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα το Ευαγγέλιο μας δείχνει τον Ιησού που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου