26 Ιανουαρίου Μνήμη των Αγίων Τιμόθεου και Τίτου

26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΙΜΟΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΙΤΟΥ

 

 

Πρόκειται για δύο στενούς συνεργάτες του Αποστόλου Παύλου. Ο Τιμόθεος γεννήθηκε στα Λύστρα από μητέρα Εβραία και πατέρα ειδωλολάτρη. Είχε προσεγγίσει τη χριστιανική κοινότητα και, επειδή ήταν καλός γνώστης των Γραφών, έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας. Όταν το έτος 50 ο Παύλος πέρασε από τα Λύστρα τον διάλεξε για σύντροφο και βοηθό του στα αποστολικά ταξίδια που θα ξεκινούσε. Μαζί με τον Παύλο ο Τιμόθεος διέσχισε τη Μικρά Ασία και έφτασε στη Μακεδονία, στην Αθήνα και στην Κόρινθο.

Ο Τίτος προερχόταν από μια ελληνική ειδωλολατρική οικογένεια και χάρη στον Παύλο ασπάστηκε τη Χριστιανική πίστη. Απεστάλη στην κοινότητα της Κορίνθου με σκοπό να επαναφέρει τη συμφιλίωση και την ειρήνη στη σχέση των χριστιανών της πόλης με τον απόστολο. Όταν ο Παύλος πήγε στην Ιερουσαλήμ να συναντήσει τους αποστόλους, πήρε μαζί του τον Τιμόθεο και τον Τίτο.

Σύμφωνα με την Παράδοση ο Παύλος έγραψε δύο επιστολές, μια στον Τιμόθεο και μια στον Τίτο, όταν ήταν Επίσκοποι της Εφέσου και της Κρήτης. Είναι οι μόνες επιστολές της Καινής Διαθήκης που δεν απευθύνονται σε κοινότητες, αλλά σε πρόσωπα. Ο ηλικιωμένος πλέον Παύλος, ήθελε με αυτές τις επιστολές του να επιβεβαιώσει την αγάπη του προς τους δύο μαθητές του επισημαίνοντας την εμπιστοσύνη του και την πεποίθησή του πως είχε αναθέσει στα σωστά χέρια το κήρυγμα του Ευαγγελίου του Κυρίου.

 

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 24 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 16. Η ζωή της χάριτος

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου