26η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ’

 

26η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ’

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Δαν 3, 31. 29. 30. 43. 42)

Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή.

Αμαρτήσαμε σε όλα και δεν υπακούσαμε στις εντολές σου,

αλλά δόξασε το όνομά σου

και δείξε την καλοσύνη σου κατά το πλήθος του ελέους σου.ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Κύριε, ο Θεός,

ο μακρόθυμος και πολυέλεος,

ο οποίος αποκαλύπτεις την παντοδυναμία σου,

κυρίως όταν ελεείς και συγχωρείς,

κατάπεμψε με αφθονία τη χάρη σου,

για να αναζητούμε αυτά που υπόσχεσαι

και να αξιωθούμε να συμμετάσχουμε στην ουράνια ευτυχία.

Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου,

ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα

ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Αμώς (6,1α.4-7)

Αυτά λέει ο Κύριος, ο παντοδύναμος: «Αλίμονο σ’αυτούς που μένουν αμέριμνοι στη Σιών, που πλαγιάζουν επάνω σε ελεφάντινα κρεβάτια και ξαπλώνουν επάνω στα στρώματά τους και τρώνε τα αρνιά από το κοπάδι και τα μοσχάρια από την αγέλη. Αυτοί που τραγουδούν με τη φωνή της λύρας, εφευρίσκουν για τον εαυτό τους όργανα μουσικής, όπως ο Δαβίδ. Πίνουν το κρασί με φιάλες και αλείφονται με εξαίσια αρώματα. Όμως, για τη συντριβή του Ιωσήφ δε θλίβονται. Γι’αυτό, τώρα, αυτοί θα πάνε σε αιχμαλωσία επικεφαλής εκείνων που θα αιχμαλωτιστούν, και η αγαλλίαση εκείνων που ξαπλώνουν σε συμπόσια θα αφαιρεθεί.

Λόγος του Κυρίου

 


ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (146)


Να αινείς ψυχή μου,

τον Κύριο, το Θεό σου.


Αυτός φυλάει την αλήθεια αιώνια,+

αποδίδει δικαιοσύνη στους καταπιεσμένους,*

δίνει τροφή στους πεινασμένους.


Ο Κύριος λύνει τους δεσμίους,*

ο Κύριος φωτίζει τους τυφλούς,

ο Κύριος ανορθώνει όσους πέφτουν,*

ο Κύριος αγαπά τους δικαίους,

ο Κύριος φυλάει τους ξένους.


Υποστηρίζει το ορφανό και τη χήρα*

κι εξαφανίζει των αμαρτωλών το δρόμο.

Θα βασιλέψει ο Κύριος αιώνια,*

ο Θεός σου, Σιών, από γενεά σε γενεά.

 

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

          Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τον Τιμόθεο  (6, 11-16)

Άνθρωπε του Θεού, επιδίωκε τη δικαιοσύνη, την ευσέβεια, την πίστη, την αγάπη, την υπομονή, την πραότητα. Να αγωνίζεσαι στον καλό αγώνα της πίστεως. Κατάκτησε την αιώνια ζωή, στην οποία κλήθηκες, και ομολόγησες την καλή ομολογία ενώπιον πολλών μαρτύρων.

Σου παραγγέλλω ενώπιον του Θεού που ζωογονεί τα πάντα και ενώπιον του Ιησού Χριστού που έδωσε τη μαρτυρία επί Ποντίου Πιλάτου για την καλή ομολογία, να διατηρήσεις την εντολή που έλαβες άσπιλη και ακατηγόρητη μέχρι τον ερχομό του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, τον οποίο θα φανερώσει, όταν έλθουν οι καιροί που όρισε, ο Θεός, ο μακάριος και μόνος εξουσιαστής, ο βασιλιάς των βασιλευόντων και Κύριος των κυριάρχων, ο μόνος που κατέχει την αθανασία, που κατοικεί το απρόσιτο φως, το οποίο κανένας άνθρωπος δεν είδε και ούτε μπορεί να δει. Σ’αυτόν ανήκει η τιμή και η αιώνια δύναμη. Αμήν.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Β΄Κορ.8,9)

Αλληλούια.

Ο Ιησούς Χριστός, αν και ήταν πλούσιος, έγινε φτωχός,

ώστε να γίνετε εσείς πλούσιοι με τη δική του φτώχεια.

Αλληλούια.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+ Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (16,19-31)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς είπε στους Φαρισαίους: «Κάποιος ήταν πλούσιος και ντυνόταν με πορφυρά και λινά φορέματα, και με λαμπρότητα διασκέδαζε κάθε μέρα. Αλλά κάποιος φτωχός, λεγόμενος Λάζαρος, βρισκόταν πεσμένος μπροστά στην είσοδο του σπιτιού του, γεμάτος πληγές και προσπαθούσε να χορτάσει απ’όσα έπεφταν απ’το τραπέζι του πλουσίου. Αλλά έρχονταν και τα σκυλιά κι έγλυφαν τις πληγές του. Πέθανε, κάποτε, ο φτωχός και οι άγγελοι τον πήγαν στην αγκαλιά του Αβραάμ. Πέθανε κι ο πλούσιος και τον έθαψαν.

Στον άδη που βρισκόταν, σήκωσε ψηλά τα μάτια του, ενώ βασανιζόταν, και είδε από μακριά τον Αβραάμ και το Λάζαρο στην αγκαλιά του. Φώναξε τότε και είπε: “Πατέρα Αβραάμ, ελέησέ με και στείλε το Λάζαρο να βρέξει στο νερό την άκρη του δακτύλου του και να δροσίσει τη γλώσσα μου, διότι υποφέρω μέσα σ’αυτή τη φλόγα”.

Αλλά ο Αβραάμ είπε: “Παιδί μου, θυμήσου ότι στη ζωή σου απόλαυσες τα αγαθά σου, ενώ ο Λάζαρος γνώρισε τη δυστυχία. Τώρα όμως εδώ παρηγορείται, ενώ εσύ υποφέρεις. Εκτός απ’όλα αυτά, ανάμεσα σε μας και σε σας έχει οριστεί τέτοιο χάσμα, ώστε αυτοί που θέλουν να περάσουν απ’εδώ προς εσάς να μην μπορούν, ούτε να περάσουν κι απ’αυτού σε μας”.

Του είπε επίσης: “Σε παρακαλώ, λοιπόν, πατέρα, να τον στείλεις στο σπίτι του πατέρα μου, διότι έχω πέντε αδελφούς, για να τους προειδοποιήσει, ώστε να μην έλθουν κι εκείνοι σ’αυτό τον τόπο των βασάνων”.

Του λέει τότε ο Αβραάμ: “Έχουν το Μωυσή και τους προφήτες. Ας τους ακούσουν”. Αλλά εκείνος του είπε: “Όχι, πατέρα Αβραάμ, αλλά, αν κάποιος απ’τους νεκρούς πάει σ’αυτούς, θα μετανοήσουν”.

Κι ο Αβραάμ του είπε: “Αν δεν ακούνε το Μωυσή και τους προφήτες, δε θα πειστούν ούτε κι αν ένας αναστηθεί απ’τους νεκρούς”».

Λόγος του Κυρίου


ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, ο Θεός Πατέρας φώτισε με το λόγο του τις συνειδήσεις μας. Ας τον ικετεύσουμε να μας βοηθήσει να ενσαρκώσουμε αυτό το λόγο μέσα στη ζωή μας, ψάλλοντας: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

-Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε να είναι μέσα στον κόσμο φωτεινό σημείο ανανεώσεως για όλους τους ανθρώπους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

-Για τους κυβερνήτες όλων των εθνών, ώστε να μην αρκούνται μόνο στην πρόοδο των λαών τους, αλλά να αναζητούν μια παράλληλη και ισόρροπη ανάπτυξη όλης της ανθρωπότητας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

-Για όσους αισθάνονται πλούσιοι καθ’οιονδήποτε τρόπο, ώστε να μοιράζονται τα πλούτη τους και με τους αδελφούς των οι οποίοι τα στερούνται, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

-Για όλους εμάς, ώστε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την πρόοδο της ανθρωπότητας, με πνεύμα αδελφοσύνης και αλληλεγγύης, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Κύριε, Θεέ της δικαιοσύνης και της ειρήνης, δώσε μας μια αληθινή χριστιανική καρδιά, που να μπορεί συνεχώς να μεταστρέφεται από το λόγο σου.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Κάμε, πολυεύσπλαχνε Θεέ,

η θυσία μας αυτή να σου είναι ευπρόσδεκτη

ώστε χάρη σ’ αυτήν ν’ ανοίξει για μας η πηγή κάθε ευλογίας.

Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας,

ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 119 [118], 49-50)

Ενθυμήσου το Λόγο σου προς το δούλο σου,

με τον οποίο μου χάρισες ελπίδα.

Αυτός με παρηγόρησε στην ταπείνωσή μου.ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ουράνιο Μυστήριο, Κύριε,

ας μας ανανεώσει στην ψυχή και στο σώμα,

για να γίνουμε συγκληρονόμοι στη δόξα του Υιού σου,

με τον οποίο συμπάσχουμε όταν αναγγέλλουμε το θάνατό του,

και ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 24ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 22 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου