26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

(A)

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42

Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα και δεν υπακούσαμε στις εντολές Σου, αλλά δόξασε το Όνομά Σου και δείξε την καλοσύνη Σου κατά το πλήθος του ελέους Σου.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Κύριε, ο Θεός, ο μακρόθυμος και πολυέλεος, ο οποίος αποκαλύπτει την παντοδυναμία Σου, κυρίως όταν ελεείς και συγχωρείς, κατάπεμψε με αφθονία τη χάρη Σου, για να αναζητούμε αυτά που υπόσχεσαι και να αξιωθούμε να συμμετάσχουμε στην Ουράνια Ευτυχία. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού Σου, ο Οποίος  είναι Θεός και μαζί με Εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

 Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ιεζεκιήλ (18,25-28)

Αυτά λέει ο Κύριος: «Εσείς είπατε: “Ο δρόμος του Κυρίου δεν είναι ευθύς”. Ακούστε τώρα, οίκε του Ισραήλ: Ο δρόμος μου δεν είναι ευθύς; Δεν είναι μάλλον οι δικοί σας δρόμοι διεστραμμένοι; Όταν επιστρέψει ο δίκαιος από τη δικαιοσύνη του και πράξει αδικία, θα πεθάνει. Για την αδικία του που έπραξε θα πεθάνει. Και όταν ο άνομος επιστρέψει από την ανομία του, που έπραξε, και πράξει κρίση και δικαιοσύνη, αυτός θα φυλάξει ζωντανή την ψυχή του, επειδή συλλογίστηκε και επέστρεψε από όλες τις ανομίες του, που έπραξε, θα ζήσει οπωσδήποτε, δε θα πεθάνει».

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ Ψαλμός  25 (4βγ-5.6-7.8-9)

Αντίφωνο: Θυμήσου, Κύριε,

την καλοσύνη Σου.

 

Κάνε μου γνωστούς, Κύριε, τους δρόμους Σου,*

και τα μονοπάτια Σου δίδαξέ με.

Οδήγησέ με στην αλήθεια Σου και δίδαξέ με,+

επειδή Εσύ είσαι ο Θεός της Σωτηρίας μου,*

σ’ Εσένα ήλπιζα όλη την ημέρα. Αντ.

 

Θυμήσου, Κύριε, την Καλοσύνη Σου,*

και τα Ελέη Σου, διότι είναι παντοτινά.

Μη θυμηθείς τις αμαρτίες*

και τα παραπτώματα της νεότητάς μου,

αλλά θυμήσου με σύμφωνα με το Έλεός Σου,*

εξαιτίας της καλοσύνης Σου, Κύριε. Αντ.

 

Καλός κι ευθύς ο Κύριος,*

γι’ αυτό και στους αμαρτωλούς διδάσκει τον ίσιο δρόμο.

Οδηγεί τους πράους με δικαιοσύνη,*

διδάσκει στους πράους τους δρόμους Του. Αντ.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

 Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Φιλιππησίους (2,1-5)

Αδελφοί, αν υπάρχει κάποια ενθάρρυνση που δίνει η πίστη στον Χριστό, αν υπάρχει κάποια παρηγοριά, αν υπάρχει κάποια κοινωνία πνεύματος, αν υπάρχουν ευσπλαχνία και αγάπη, κάνετε τέλεια τη χαρά μου με το να έχετε τα ίδια αισθήματα, με το να έχετε την ίδια αγάπη, έχοντας όλοι μια ψυχή, ένα φρόνημα. Μην κάνετε τίποτα από διάθεση φιλονικίας, ούτε από ματαιοδοξία. Αντίθετα, με ταπεινοφροσύνη να θεωρείτε τους άλλους ότι είναι ανώτεροι από σας. Μη βάζετε σκοπό ο καθένας το δικό του συμφέρον, αλλά και τα συμφέροντα των άλλων. Να αισθάνεστε μέσα σας αυτό που αισθανόταν και ο Ιησούς Χριστός.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ -Αλληλούια-  (Ιω. 10,27)

Τα πρόβατά μου ακούνε τη φωνή μου, λέει ο Κύριος, και εγώ τα γνωρίζω και με ακολουθούν.

 

 ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

 Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο  Άγιο Ευαγγέλιο (21,28-32)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους άρχοντες των Ιουδαίων: «Τι νομίζετε; Ένας άνθρωπος είχε δυο παιδιά. Και πήγε και είπε στο πρώτο: “Παιδί μου, πήγαινε σήμερα να εργαστείς στον αμπελώνα”. Κι εκείνο απαντώντας είπε: “Δε θέλω”. Αλλά ύστερα μετάνιωσε και πήγε. Πήγε τότε και είπε το ίδιο και στο άλλο. Αλλά εκείνο απαντώντας είπε: “Θα πάω, κύριε”. Και δεν πήγε. Ποιος από τους δυο έκαμε το θέλημα του πατέρα;». Του λένε: «Ο πρώτος». Τους λέει ο Ιησούς: «Αλήθεια σας λέω: οι τελώνες και οι πόρνες θα μπουν πριν από σας στη Βασιλεία του Θεού. Διότι ήλθε σε σας ο Ιωάννης, μέσα σε δρόμο δικαιοσύνης, και δεν τον πιστέψατε, ενώ οι τελώνες και οι πόρνες τον πίστεψαν. Ενώ εσείς, αν και το είδατε, ούτε ύστερα μετανοήσατε για να τον πιστέψετε».

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί,

Ο Θεός Πατέρας, μας έθρεψε με τον Λόγο Του. Ας Τον ικετεύσουμε να γιγαντώσει μέσα μας την πίστη, την ελπίδα και την αγάπη, λέγοντας:

Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε να βρίσκονται πάντα γενναιόδωρες ψυχές, που να προσφέρουν τη ζωή τους στην υπηρεσία του Θεού και των αδελφών τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους κυβερνήτες των λαών, ώστε να αναζητούν την πρόοδο των εθνών που κυβερνούν, μέσα σε ομόνοια και ειρήνη, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εκείνους που, αν και βαφτισμένοι, έπεσαν στο τέλμα της θρησκευτικής αδιαφορίας, ώστε να φωτισθούν από τον Θεό για να επιστρέψουν και πάλι στους κόλπους της Εκκλησίας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, οι οποίοι δεσμευτήκαμε με τις υποσχέσεις του Βαφτίσματός μας, ώστε να εργαζόμαστε στον αμπελώνα του Θεού, έστω κι αν γι’ αυτό χρειάζεται να μιμηθούμε την κένωση του Χριστού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

+ Θεέ Πατέρα μας, Πλάστη και Σωτήρα του γένους των ανθρώπων, ο οποίος μέσω της Εκκλησίας Σου κηρύττεις τη σωτηρία σε όλα τα έθνη, ενδυνάμωσε την πίστη μας ώστε να υπηρετούμε όλοι ένα τέτοιο έργο. Διά μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Κάμε, πολυεύσπλαχνε Θεέ, η θυσία μας αυτή να Σου είναι ευπρόσδεκτη, ώστε χάρη σ’ αυτήν ν’ ανοίξει για μας η πηγή κάθε ευλογίας. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ψλ 119(118),49-50

Ενθυμήσου τον Λόγο Σου προς τον δούλο Σου, με τον οποίο μου χάρισες ελπίδα. Αυτός με παρηγόρησε στην ταπείνωσή μου.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Ουράνιο Μυστήριο, Κύριε, ας μας ανανεώσει στην ψυχή και στο σώμα, για να γίνουμε συγκληρονόμοι στη δόξα του Υιού Σου, με τον Οποίο συμπάσχουμε όταν αναγγέλλουμε τον θάνατό Του και ο Οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

26Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ.docx

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου