25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Η ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Η ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

Η λειτουργική πανήγυρη της Μεταστροφής του Αγίου Παύλου συναντάται ήδη τον 6ο αιώνα αλλά μόνο στη Λατινική Εκκλησία. Το μαρτύριο του Αποστόλου Παύλου τιμάται την 29η Ιουνίου, όμως ο σημερινός εορτασμός δίνει την ευκαιρία να εξεταστεί με περισσότερη προσοχή η πολυποίκιλη μορφή του εκείνου που εκόπιασε «περισσότερο από όλους τους αποστόλους» αλλά που είναι επίσης «ο τελευταίος ανάμεσα σε όλους τους αποστόλους» (1Κορ. 15).

Ο ίδιος ο Παύλος προβάλλει τα διαπιστευτήρια των όσων του παρέχουν το δικαίωμα να ονομάζεται απόστολος, λέγοντας ότι είδε τον Κύριο, το Χριστό Αναστημένο, και γι’ αυτό είναι μάρτυρας του γεγονότος της αναστάσεως. Ο ίδιος επίσης, στάλθηκε απευθείας από το Χριστό, όπως συνέβη και με τους Δώδεκα. Το όραμα, το κάλεσμα και η αποστολή είναι τρεις απαιτήσεις που ο Παύλος κατέχει και με τις οποίες μπορεί να ονομάζεται απόστολος. Το θαύμα που πραγματοποιήθηκε στο δρόμο προς τη Δαμασκό ωθεί το Σαύλο να φωνάξει: «Ποιος είσαι Κύριε;». Αυτή η μυστικιστική έφοδος του Ιησού στη ζωή του άλλοτε διώκτη των χριστιανών είναι το χρίσμα του Παύλου σε απόστολο των εθνών.

Το γεγονός της Μεταστροφής του Αποστόλου Παύλου είναι σημαντικό παράδειγμα για κάθε άνθρωπο που καλείται να αφήσει πίσω τους τις παλαιές αντιλήψεις έχοντας το θάρρος και την τόλμη να κοιτάζει την αλήθεια κατάματα. Επίσης αποτέλεσε και την απαρχή της ταχείας και αποτελεσματικής εξάπλωσης του Ευαγγελικού μηνύματος μέσα σε έναν εχθρικό, ειδωλολατρικό περιβάλλον. Η εμπειρία της Δαμασκού άφησε ανεξίτηλα σημάδια στη ζωή του Παύλου. Μέσα από τα ταξίδια, τα κηρύγματα και τις 14 επιστολές του προσπάθησε να μοιραστεί με όσους τον παρακολουθούν την ομορφιά της θεϊκής χάριτος, τη μοναδικότητα της συνάντησης με το Χριστό, που σε μια στιγμή μόνο μπορεί και αλλάζει μια ζωή για πάντα.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

iera_kardia_11.7.2010_102_2.jpg

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 12-13.7.2025

Οικισμός Ενορία 12 – 13 Ιουλίου 2025 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού 13/7 Κυριακή 19:00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – ΆνδροςAndros Καθεδρικού

Εννεαήμερο της Καρδίας του Ιησού – 5η ημέρα

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΗΜΕΡΑ Ο ΚΑΛΟΣ ΠΟΙΜΕΝΑΣ   1. Ήδη στην αρχαιότητα, οι βασιλιάδες ονομάζονταν «βοσκοί των λαών». Έτσι, στην Ιλιάδα, οι βασιλιάδες συχνά αποκαλούνται, κυρίως ο Αγαμέμνων, «Ποιμήν λαῶν».

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ_2.jpg

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας.

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 14ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 8 Ιουλίου 2025   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα