25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

 

Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση.

Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού της πόλης ονόματι Παφνούτιος.

Σε ηλικία δώδεκα περίπου ετών θα μείνει ορφανή από μητέρα. Ο πατέρας της τη φρόντισε μόνος με περισσή στοργή και αγάπη. Όμως, σύμφωνα με τη συνήθεια της εποχής, είχε ήδη υποσχεθεί το χέρι της σε κάποιον νεαρό του κοινωνικού τους κύκλου. Αυτό θα πραγματοποιούταν μόλις η Ευφροσύνη συμπλήρωνε το 18ο έτος της ηλικίας της.

Ο πόθος όμως της νεαρής ήταν άλλος. Ήθελε να αφιερωθεί στο Θεό και να γίνει μοναχή, πράγμα που έβρισκε αντίθετο τον πατέρα της. Αποφάσισε, λοιπόν, να δραπετεύσει από το πατρικό σπίτι και παριστάνοντας τον άνδρα εντάχθηκε σε ένα ανδρικό μοναστήρι και πήρε το όνομα Σμάραγδος.

Στο μοναστήρι έζησε περίπου 40 χρόνια μέχρι το θάνατό της.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μνημόσυνο π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:30 στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Νάξου θα τελεστεί 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του π.

Angelus, 10 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!  Αυτή τη Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το Ευαγγέλιο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου