25 Σεπτεμβρίου Μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗΣ

Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση.

Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού της πόλης ονόματι Παφνούτιος.

Σε ηλικία δώδεκα περίπου ετών θα μείνει ορφανή από μητέρα. Ο πατέρας της τη φρόντισε μόνος με περισσή στοργή και αγάπη. Όμως, σύμφωνα με τη συνήθεια της εποχής, είχε ήδη υποσχεθεί το χέρι της σε κάποιον νεαρό του κοινωνικού τους κύκλου. Αυτό θα πραγματοποιούταν μόλις η Ευφροσύνη συμπλήρωνε το 18ο έτος της ηλικίας της.

Ο πόθος όμως της νεαρής ήταν άλλος. Ήθελε να αφιερωθεί στο Θεό και να γίνει μοναχή, πράγμα που έβρισκε αντίθετο τον πατέρα της. Αποφάσισε, λοιπόν, να δραπετεύσει από το πατρικό σπίτι και παριστάνοντας τον άνδρα εντάχθηκε σε ένα ανδρικό μοναστήρι και πήρε το όνομα Σμάραγδος.

Στο μοναστήρι έζησε περίπου 40 χρόνια μέχρι το θάνατό της.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Εννεαήμερο Ιεράς Καρδίας (3η ημέρα)

  ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΝΝΕΑΗΜΕΡΟΥ –Εις το όνομα του Πατρός, και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. –Αμήν. 1.Πράξη συντριβής: Αμάρτησα, Θεέ μου,

ANGELUS 3ης Ιουλίου 2022

  ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ  ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 3 Ιουλίου 2022   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Στο Ευαγγέλιο της Θείας Λειτουργίας της σημερινής

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου