25 ΜΑΪΟΥ μνήμη του Αγίου Βέδα του Σεβασμίου, Διδασκάλου της Εκκλησίας

 

Ο Βέδας (673) ήταν μοναχός από την Αγγλία. Για την παιδική του ηλικία τίποτε δεν είναι γνωστό, παρά ότι στα επτά του χρόνια ανατέθηκε στους Βενεδικτίνους και στα τριάντα του χρόνια γίνεται ιερομόναχος. Σε όλη τη ζωή του αφιερώθηκε στη μελέτη, τη διδασκαλία και την κοινοβιακή προσευχή.

Επικεντρώθηκε στην Αγία Γραφή εισάγοντας μια νέα ερμηνευτική μέθοδο βασιζόμενη στους Πατέρες της Εκκλησίας αλλά και σε αρχαίους συγγραφείς.

Εκτός από τη θεολογία ασχολήθηκε με τα μαθηματικά, την αστρονομία, την ορθογραφία, την ιστορία της Αγγλίας. Τα κείμενά του πολύ σύντομα εξαπλώθηκαν σε όλες τις βιβλιοθήκες της Μεσαιωνικής Ευρώπης. Όταν ήταν ακόμα εν ζωή αποκαλείτο Σεβάσμιος ενώ ένας ακόμα τίτλος θα προστεθεί το 1899 όταν ό Πάπας Λέοντας 13ος τον ονόμασε Διδάσκαλο της Εκκλησίας. Τα κείμενά του συνεχίζουν να αποτελούν σημείο αναφοράς για την Ιερά Παράδοση. Πράγματι, η Β’ Σύνοδος του Βατικανού κάνει αναφορές σε κείμενά του (Lumen Gentium, Ad gentes).

Πέθανε το έτος 735 και ενταφιάστηκε στο Τζάροου του Ηνωμένου Βασιλείου.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

  4η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, ΚΥΚΛΟΣ Α   Το σημερινό ευαγγέλιο αρχίζει ως εξής: «Όταν ο Ιησούς είδε τα πλήθη ανέβηκε στο όρος, κάθισε και

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου