25 Ιουλίου μνήμη Αγίου Ιακώβου του Μείζονος

 Ονομάζεται Μείζων για να το διακριθεί από τον ομώνυμο Απόστολο Ιάκωβο του Αλφαίου. Αυτός και ο αδελφός του ο Ιωάννης είναι γιοι του Ζεβεδαίου, ενός ψαρά στη Βηθσαϊδά, στη λίμνη της Τιβεριάδας. Μαζί με τον Πέτρο θα γίνουν μάρτυρες της Μεταμόρφωσης του Κυρίου, της ανάστασης της κόρης του Ιάειρου και της νύχτας στη Γεσθημανή. Γνωρίζουμε επίσης τη μητέρα τους Σαλώμη, η οποία είχε ζητήσει για τα παιδιά της από τον Ιησού ιδιαίτερες θέσεις στη Βασιλεία του.
Ο Ιάκωβος είναι ο πρώτος Απόστολος μάρτυρας.
Πέθανε την άνοιξη του έτους 42.
Αιώνες αργότερα, γεννήθηκαν διάφορες παραδόσεις και θρύλοι γύρω από αυτόν. Πιστεύεται ότι κήρυξε το Ευαγγέλιο στην Ισπανία. Στη συνέχεια, όταν η χώρα έπεσε στα χέρια των Αράβων (9ος αιώνας), το σώμα του Αγίου Ιακώβου (Σαντιάγο, στα Ισπανικά) μεταφέρθηκε στα βορειοδυτικά της Ισπανίας και θάφτηκε στη θέση που ήταν γνωστή ως Σαντιάγο της Κομποστέλα. Το μέρος σήμερα αποτελεί τόπο προσευχής και προορισμό χιλιάδων προσκυνητών από όλα τα μέρη του κόσμου.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου