25 Ιανουαρίου Η Μεταστροφή του Απόστολου Παύλου

25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Η ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

 

 

Η πανήγυρη της Μεταστροφής του Αγίου Παύλου μαρτυρείται ήδη τον 6ο αιώνα αλλά μόνο στη Λατινική Εκκλησία. Το μαρτύριο του Αποστόλου Παύλου τιμάται την 29η Ιουνίου, όμως ο σημερινός εορτασμός δίνει την ευκαιρία να εξεταστεί με περισσότερη προσοχή η πολυποίκιλη μορφή εκείνου που κόπιασε «περισσότερο από όλους τους αποστόλους» αλλά που είναι επίσης «ο τελευταίος ανάμεσα σε όλους τους αποστόλους» (1Κορ. 15).

Ο ίδιος ο Παύλος προβάλλει τα διαπιστευτήρια των όσων του παρέχουν το δικαίωμα να ονομάζεται απόστολος, λέγοντας ότι είδε τον Κύριο, το Χριστό Αναστημένο, και γι’ αυτό είναι μάρτυρας του γεγονότος της αναστάσεως. Ο ίδιος επίσης, στάλθηκε απευθείας από το Χριστό, όπως συνέβη και με τους Δώδεκα. Το όραμα, το κάλεσμα και η αποστολή είναι τρεις προϋποθέσεις που ο Παύλος κατέχει και με τις οποίες μπορεί να ονομάζεται απόστολος. Το θαύμα που πραγματοποιήθηκε στο δρόμο προς τη Δαμασκό ωθεί το Σαύλο να φωνάξει: «Ποιος είσαι Κύριε;». Αυτή η μυστικιστική έφοδος του Ιησού στη ζωή του άλλοτε διώκτη των χριστιανών είναι το χρίσμα του Παύλου σε απόστολο των εθνών.

Το γεγονός της Μεταστροφής του Αποστόλου Παύλου είναι σημαντικό παράδειγμα για κάθε άνθρωπο που καλείται να αφήσει πίσω τους τις παλαιές αντιλήψεις, έχοντας το θάρρος και την τόλμη να κοιτάζει την αλήθεια κατάματα. Επίσης αποτέλεσε την απαρχή της ταχείας και αποτελεσματικής εξάπλωσης του Ευαγγελικού μηνύματος μέσα σε ένα εχθρικό, ειδωλολατρικό περιβάλλον.

Η εμπειρία της Δαμασκού άφησε ανεξίτηλα σημάδια στη ζωή του Παύλου. Μέσα από τα ταξίδια, τα κηρύγματα και τις 14 επιστολές του προσπάθησε να μοιραστεί την ομορφιά της θεϊκής χάριτος, τη μοναδικότητα της συνάντησης με το Χριστό, που σε μια στιγμή μόνο μπορεί και αλλάζει μια ζωή για πάντα.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 7 Δεκεμβρίου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ στη Μυτιλήνη

Ποιμαντική επίσκεψη στην ενορία Μυτιλήνης, το διήμερο 3-4 Δεκεμβρίου, πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπός μας Ιωσήφ, με την ιδιότητα του Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου, Λέσβου,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου