25 Αυγούστου Μνήμη του Αγίου Λουδοβίκου 9ου, Βασιλέως της Γαλλίας

 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ 9ου, ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

 

Γιος του Λουδοβίκου του 8ου γεννήθηκε το 1214. Σε ηλικία 22 ετών στέφεται βασιλιάς της Γαλλίας. Παντρεύτηκε τη Μαργαρίτα της Προβηγκίας, υπόδειγμα και εκείνη ενάρετης χριστιανής. Από το γάμο τους απέκτησαν 11 παιδιά. Κατά τη διάρκεια της μοναρχίας του Λουδοβίκου στο παλάτι βασίλευε  ένα έντονο θρησκευτικό πνεύμα, ενώ η εξουσία του ακολουθούσε το δίκαιο, το σεβασμό και την αξιοπρέπεια προς το συνάνθρωπο. Τον ενάρετο βίο του προσπάθησε να μεταδώσει έμπρακτα στο λαό του τον οποίο, κυρίως τον πιο φτωχό, ήταν πάντα πρόθυμος να υπηρετήσει με αγάπη. Κάθε Σάββατο διακονούσε τους φτωχούς, πλένοντας τα πόδια τους και φροντίζοντάς τους ο ίδιος. Στην καθημερινότητά του είχε αφιερώσει πολλές ώρες στην προσευχή. Όταν κατηγορήθηκε για το ότι παραμελεί τα άλλα του καθήκοντα απάντησε: “Παράξενοι άνθρωποι. Με κατακρίνουν επειδή αφιερώνω τον χρόνο μου στην προσευχή και δεν θα με κατέκριναν αν τον σπαταλούσα στα παιχνίδια, στα κυνήγια ή στις διασκεδάσεις”.

Κινδύνεψε να πεθάνει όταν προσβλήθηκε από μια βαριά αρρώστια από την οποία θεραπεύτηκε θαυματουργικά. Τότε έταξε να απελευθερώσει τους Αγίους Τόπους από τους Σαρακηνούς. Όταν λίγο πριν το θάνατό του κάλεσε τον πρωτότοκο γιο του να κυβερνήσει τη χώρα του είπε: “Πρωτίστως, παιδί μου, αγάπα το Θεό και μην τον δυσαρεστείς ποτέ”. Πέθανε στις 25 Αυγούστου 1270 και  αγιοποιήθηκε το 1297 από τον Πάπα Βονιφάτιο 7ο.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου