25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ μνήμη του Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστή

 

Εβραίος στην καταγωγή γεννήθηκε πιθανότατα λίγο έξω από την Παλαιστίνη σε μια ευκατάστατη οικογένεια. Ήταν συνεργάτης των αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Ο Άγιος Πέτρος ο οποίος τον αποκαλεί πνευματικό του υιό (Α’ Πετρ. 5, 13) συνοδευόταν από το Μάρκο στα αποστολικά του ταξίδια προς την Ανατολή και τη Ρώμη.

Συνάντησε για πρώτη φορά τον Παύλο το έτος 44 κατά την επιστροφή του Αποστόλου και του Βαρνάβα από την Αντιόχεια στην Ιερουσαλήμ. Είναι ο συγγραφέας του ομώνυμου Ευαγγελίου το οποίο είναι το αρχαιότερο από τα 4 Ευαγγέλια.

Πέθανε πιθανότατα το 68 από φυσικά αίτια. Σύμφωνα με μια άλλη εκτίμηση θανατώθηκε μαρτυρικά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Τα λείψανά του σώθηκαν από μια καταστρεπτική πυρκαγιά που ξέσπασε το 644 στο Ναό που φυλάσσονταν στην Αλεξάνδρεια, κινδύνεψαν να χαθούν εκ νέου από τις επιδρομές των αράβων και το 828 μεταφέρθηκαν στη Βενετία όπου φυλάσσονται μέχρι σήμερα στην Πατριαρχική Βασιλική που είναι αφιερωμένη στη χάρη του.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου