25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ μνήμη του Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστή

 

Εβραίος στην καταγωγή γεννήθηκε πιθανότατα λίγο έξω από την Παλαιστίνη σε μια ευκατάστατη οικογένεια. Ήταν συνεργάτης των αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Ο Άγιος Πέτρος ο οποίος τον αποκαλεί πνευματικό του υιό (Α’ Πετρ. 5, 13) συνοδευόταν από το Μάρκο στα αποστολικά του ταξίδια προς την Ανατολή και τη Ρώμη.

Συνάντησε για πρώτη φορά τον Παύλο το έτος 44 κατά την επιστροφή του Αποστόλου και του Βαρνάβα από την Αντιόχεια στην Ιερουσαλήμ. Είναι ο συγγραφέας του ομώνυμου Ευαγγελίου το οποίο είναι το αρχαιότερο από τα 4 Ευαγγέλια.

Πέθανε πιθανότατα το 68 από φυσικά αίτια. Σύμφωνα με μια άλλη εκτίμηση θανατώθηκε μαρτυρικά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Τα λείψανά του σώθηκαν από μια καταστρεπτική πυρκαγιά που ξέσπασε το 644 στο Ναό που φυλάσσονταν στην Αλεξάνδρεια, κινδύνεψαν να χαθούν εκ νέου από τις επιδρομές των αράβων και το 828 μεταφέρθηκαν στη Βενετία όπου φυλάσσονται μέχρι σήμερα στην Πατριαρχική Βασιλική που είναι αφιερωμένη στη χάρη του.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 3 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Οίκος Αγίας ΜάρθαςΑ’ Κυριακή της Παρουσίας, 3 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Α’ Κυριακή της Παρουσίας, στο

“Έλα Κύριε Ιησού = Maranathà”

«ΈΛΑ ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ = MARANATHA’». Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ     Η λειτουργική περίοδος της Παρουσίας ή του Ερχομού, αποτελεί «μνήμη» αιώνων ελπίδας της ανθρωπότητας

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου