24 Ιανουαρίου Μνήμη του Αγίου Φραγκίσκου Σαλέζιου, Επισκόπου και Διδασκάλου της Εκκλησίας

24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΣΑΛΕΣΙΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

 

 

Γεννήθηκε στο δουκάτο της Σαβοΐας στις 21 Αυγούστου 1567. Παρακολούθησε μαθήματα στη σχολή των Ιησουιτών όπου εκτός από εκπαίδευση απέκτησε και ισχυρά θεμέλια πνευματικότητας.

Ο πατέρας του ονειρευόταν ο Φραγκίσκος να κάνει καριέρα στη νομική και γι’ αυτό τον έστειλε στο Πανεπιστήμιο της Παδούης. Ολοκλήρωσε με επιτυχία τις σπουδές του αλλά ταυτόχρονα είχε ωριμάσει μέσα του η κλήση του προς την ιεροσύνη.

Χειροτονήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1593 και διορίστηκε στην πόλη Chablais, μια περιοχή όπου κυριαρχούσε ο Καλβινισμός. Ο Φραγκίσκος αντί της πολεμικής αντιπαραθέσεως προτίμησε το διάλογο. «Πιάνεις περισσότερες μύγες με ένα κουταλάκι μέλι παρά με ένα βαρέλι ξύδι» έλεγε.

Μέσω των κηρυγμάτων του νουθετούσε τους ενορίτες του και μέσω εύστοχων αφισών κατόρθωσε να έρθει σε επικοινωνία με όσους θα ήταν αδύνατο να προσεγγίσει διαφορετικά. Αυτή η καινοτόμος ιδέα απέδωσε στο Φραγκίσκο το 1923 τον τίτλο του προστάτη των δημοσιογράφων.

Χάρη στην προσήλωσή του, αποτέλεσε έναν από τους μεγαλύτερους πνευματικούς οδηγούς της εποχής του και όχι μόνο. Ήταν πεπεισμένος πως η οδός προς την αγιοσύνη είναι δώρο του Αγίου Πνεύματος προς όλους τους πιστούς, κληρικούς και λαϊκούς. Κανείς δεν αποκλειόταν από την αγιοσύνη καθώς αυτή ήταν προνόμιο όλων των βαπτισμένων Χριστιανών και όχι μόνο των κληρικών.

Η ποιμαντική του δράση – στην οποία ανάλωσε όλες τις σωματικές και πνευματικές του δυνάμεις –είχε στον διάλογο και στη γλυκύτητα, στην αισιοδοξία και στην επιθυμία να συναντήσει όλους τους ανθρώπους, το θεμέλιο της. «Ακόμα κι αν μου βγάλεις το ένα μάτι, εγώ θα σε κοιτάζω με το άλλο με ακόμα περισσότερη αγάπη» είπε κάποτε ο Φραγκίσκος σε έναν άσπονδο εχθρό του.

Το 1602 εκλέγεται επίσκοπος Γενεύης συνεχίζοντας με τον ίδιο ζήλο, αγάπη και γλυκύτητα την αποστολή του. «Βλέποντάς τον νομίζεις ότι βλέπεις τον ίδιο το Χριστό» έγραφε ένας σύγχρονος του αγίου.

Ίδρυσε ένα νέο γυναικείο τάγμα, τις Αδελφές Επισκέπτριες, που σαν αποστολή τους είχαν την περίθαλψη των φτωχών και των αρρώστων.

Ο Άγιος Φραγκίσκος άφησε επίσης δυο σπουδαία συγγράμματα: «Εισαγωγή στον ευσεβή βίο» και Πραγματεία περί της προς τον Θεόν αγάπης».

Πέθανε στη Λυών στις 28 Δεκεμβρίου 1622. Στις 24 Ιανουαρίου 1623 το σκήνωμά του μεταφέρθηκε στο Αννεσύ. Σήμερα φυλάσσεται στη Βασιλική της Επισκέψεως. Στις 19 Απριλίου 1665 αγιοποιήθηκε από τον Πάπα Αλέξανδρο τον 7ο. Το 1877 ανακηρύσσεται από τον Πάπα Πίο τον 9ο Διδάσκαλος της Εκκλησίας και το 1923 προστάτης των δημοσιογράφων.


πγπ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου