24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

 

Ο Άγιος Βαρθολομαίος είναι ένας εκ των δώδεκα αποστόλων, είναι δηλαδή ένας από συντρόφους του Σίμωνα Πέτρου για όλο το διάστημα κατά το οποίο «εισήλθε και εξήλθε εφ’ημάς ο Κύριος Ιησούς» (Πρ. 1,21). Στον κατάλογο που παρουσιάζουν τα Συνοπτικά Ευαγγέλια με τα ονόματα των Αποστόλων (Μθ.10,3 – Μκ.3,18 – Λκ.6,14) το όνομα του Βαρθολομαίου εμφανίζεται ύστερα από εκείνο του Φιλίππου. Στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο (21,2) αναφέρεται ο Ναθαναήλ μαθητής του Ιησού από την Κανά της Γαλιλαίας. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι τα ονόματα Βαρθολομαίος και Ναθαναήλ αποδίδονται στο ίδιο πρόσωπο. Βαρθολομαίος σημαίνει υιός του Θολομαίου ενώ Ναθαναήλ δώρο του Θεού.

Ο Βαρθολομαίος ήταν ψαράς. Πράγματι, όταν μετά την Ανάσταση του Χριστού ο Άγιος Πέτρος ετοιμάστηκε να πάει ψάρεμα ο Ναθαναήλ συντάχθηκε με τους υπόλοιπους πέντε αποστόλους (Ιω. 21,2-6).

Κατά πάσα πιθανότητα ήταν μέλος της ομάδας του Ιωάννου του Βαπτιστή. Ο Ιησούς τον προσκάλεσε στη σχολή του μέσω του Φιλίππου. Ήταν ο Φίλιππος που είπε στο Ναθαναήλ «βρήκαμε εκείνον για τον οποίο έγραψε ο Μωυσής και οι προφήτες, τον Ιησού, τον γιό του Ιωσήφ από τη Ναζαρέτ». Ο Ναθαναήλ ήταν γνώστης και αναγνώστης των Γραφών. Τις μελετούσε κάτω από τη συκιά που όπως κάθε Ιουδαίος έπρεπε να φυτέψει δίπλα από το σπίτι του. Παρόλα αυτά φαίνεται πως τον διακατείχε μια απαισιοδοξία, όταν έδωσε μια πολύ κοφτή απάντηση στο Φίλιππο «μπορεί να βγει κάτι καλό από τη Ναζαρέτ;».

Ο Ιησούς εκφράστηκε με πολύ καλά λόγια για το Ναθαναήλ όταν είπε «να ένας Ισραηλίτης στον οποίο δεν υπάρχει πονηρία» (Ιω. 1,47). Για κανέναν άλλο απόστολο δεν δόθηκε τόσο επίσημη και τιμητική μαρτυρία από τον Ιησού.

Τα Ευαγγέλια, πέραν του καλέσματος του μαθητού από τον Ιησού, δεν αναφέρονται πλέον στον Βαρθολομαίο. Ακόμα και μετά την Πεντηκοστή έχουν διασωθεί ελάχιστες πληροφορίες για την αποστολική δράση του. Ο Ευσέβιος αναφέρει ότι ο Πάνταινος, ο ιδρυτής της κατηχητικής σχολής της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, σε ένα ταξίδι του στην Ινδία κατά το τέλος του 2ου αιώνα, συνάντησε χριστιανικές κοινότητες ιδρυθείσες από τον απόστολο Βαρθολομαίο. Από εκεί ταξίδεψε στην Αρμενία όπου κήρυξε το Ευαγγέλιο υπομένοντας πολλές δυσκολίες.  Σύμφωνα με την Ρωμαϊκή Ακολουθία των Ωρών (Breviarium Romanum) o Βαρθολομαίος ήταν η αιτία μεταστροφής του Βασιλιά της εκεί περιοχής και της συζύγου του καθώς επίσης και των κατοίκων δώδεκα πόλεων. Αυτό προξένησε τον εκνευρισμό των ιερέων των τοπικών θρησκειών οι οποίοι ζήτησαν στον αδελφό του βασιλιά να καταδικάσει τον Βαρθολομαίο σε αποκεφαλισμό αφού πρώτα θα του έβγαζαν το δέρμα.

Σύμφωνα με μια αρμένικη παράδοση το σώμα του αποστόλου ενταφιάστηκε στην Αλβανόπολη, την πόλη όπου μαρτύρησε. Το 507 ο Αυτοκράτορας Αναστάσιος Α΄ το μετέφερε στη Μεσοποταμία όπου ανέγειρε μεγαλόπρεπη Εκκλησία. Το 580 μέρος των λειψάνων του μεταφέρθηκαν στη Σικελία. Κατά την εισβολή των Σαρακηνών το σώμα του μεταφέρθηκε στο Μπενεβέντο και από εκεί το έτος 1000 στη Ρώμη στη Βασιλική του Αγίου Βαρθολομαίου.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου