23 ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΥΡΙΒΙΟΥ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

23 ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΥΡΙΒΙΟΥ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Ήταν γόνος ευγενούς οικογενείας και γεννήθηκε το 1538 στην Μαγιόρκα της Ισπανίας. Σπούδασε Κανονικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα και της Σαλαμάνκα. Σε ηλικία 40 ετών είναι Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Γρανάδα όταν, κατόπιν υποδείξεως του Βασιλέως Φιλίππου Β’, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ’ τον ονομάζει Αρχιεπίσκοπο Λίμα.
Εσπευσμένα, λοιπόν, σχεδόν από τη μια μέρα στην άλλη, από απλός λαϊκός έφτασε στο επισκοπικό αξίωμα της Αγίας Εκκλησίας. Όπως χίλια χρόνια πριν με τον Άγιο Αμβρόσιο έτσι και με το Τυρίβιο: σε τέσσερις συνεχόμενες Κυριακές έλαβε τις χειροθεσίες, τις μικρές χειροτονίες, λίγες εβδομάδες αργότερα χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και τον Αύγουστο του 1580 επίσκοπος. Την άνοιξη του 1581 ενθρονίζεται στην Έδρα στη Λίμα του Περού.
Τα 25 χρόνια ποιμαντικής δράσης, εναντιωμένος στον ισπανό αντιβασιλέα της περιοχής, καταπολέμησε τον βίαιο εκχριστιανισμό του εγχώριου πληθυσμού.
Πραγματοποίησε πολυάριθμες ποιμαντικές επισκέψεις στις κοινότητες, συγκάλεσε τοπικές συνόδους για να βελτιώσει την ποιότητα των κληρικών του και αντιμετώπιζε με περισσή αυστηρότητα τους ιερείς που συνεργάζονταν με του κονκουισταδόρες και που προσπαθούσαν με τη βία να προσηλυτίσουν τους αυτόχθονες. Θέλοντας να μιλήσει απευθείας σε αυτούς τους ταπεινωμένους και βασανισμένους ανθρώπους έμαθε την τοπική διάλεκτο και ζήτησε από τον κλήρο να αναλάβει να τους μάθει τρόπους που θα βελτίωναν σημαντικά τη ζωή τους όπως το να μάθουν να ζουν ελεύθεροι, να κοιμούνται επάνω σε κρεβάτι, να τρώνε στο τραπέζι, πράγματα αυτονόητα για εμάς αλλά για τους ιθαγενείς πρωτάκουστα.
Τύπωσε βιβλία κατήχησης και προσευχών στην τοπική διάλεκτο ενώ θεμελίωσε στη Λίμα το πρώτο ιεροσπουδαστήριο της Αμερικής. Πέθανε κατά τη διάρκεια της τρίτης ποιμαντικής επισκέψεως στις 23 Μαρτίου 1606, ανήμερα της Μεγάλης Πέμπτης. Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΓ’ τον αγιοποιεί το 1726. 

(π.Γ.Π.)
  

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο σεισμός στην Τουρκία και Συρία…

Δυστυχώς ο σεισμός των 7.9 ρίχτερ που έπληξε Τουρκία και Συρία προξένησε μεγάλο αριθμό θυμάτων, που συνεχώς μεγαλώνει. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε αμέσως συλλυπητήρια τηλεγραφήματα,

6η Κυριακή του Έτους

  ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 31 [30], 3-4) Ας είσαι για μένα οχυρωμένο κάστρο, και τόπος καταφυγής, για να με σώσεις. Επειδή εσύ είσαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου