23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΛΔΕΦΟΝΣΟΥ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΟΛΕΔΟΥ

23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΛΔΕΦΟΝΣΟΥ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΟΛΕΔΟΥ

Πολύ ευλαβής προς την Παναγία στην οποία έγραψε μια περίφημη πραγματεία και σημαντική προσωπικότητα της Ισπανίας της εποχής του, ο Ιλδεφόνσος ήταν απόγονος μιας ισχυρής ρωμαϊκής οικογένειας.
Ακόμα και σε χαλεπούς καιρούς θα μπορούσε να είχε κάνει καριέρα, αλλά επέλεξε να γίνει μοναχός και να χειροτονηθεί διάκονος. Εκλέχτηκε ηγούμενος της μονής των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, κοντά στο Τολέδο. Όταν ο Επίσκοπος του Τολέδου Ευγένιος Β’ πέθανε το 657, ο πενηντάχρονος Ιλδεφόνσος κλήθηκε να αναλάβει τα ηνία της εκκλησιαστικής επαρχίας.
Όντας ένας άνθρωπος ταπεινός δίστασε και αρνήθηκε την εκλογή σε σημείο μάλιστα ο ίδιος ο Βησιγότθος βασιλιάς Recesvinto να κινηθεί προσωπικά προκειμένου να τον πείσει να φύγει από το κοινόβιο και να αποδεχθεί την εκλογή του.
Άφησε ως παρακαταθήκη λειτουργικά βιβλία και το έργο «De viris illustribus», ένα είδος συνέχισης της εγκυκλοπαίδειας του Αγίου Ισίδωρου της Σεβίλλης (του οποίου σύμφωνα με την παράδοση ήταν μαθητής).
Στις 15 Αυγούστου 660, λίγο πριν την έναρξη της Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό, η Αειπάρθενος Θεοτόκος εμφανίστηκε σε όραμα και τον ενέδυσε με ένα πολύτιμο άμφιο για την τέλεση των Αχράντων Μυστηρίων. Πέθανε στο Τολέδο, του οποίου είναι προστάτης, το 667.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου