23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΝΤΕ ΚΕΤΥ

23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΝΤΕ ΚΕΤΥ

Γεννήθηκε στην πόλη Κέτυ της Πολωνίας το 1390. Από μικρός είχε πάθος για γνώση. Ολοκλήρωσε τις σπουδές αριστεύοντας και μόλις σε ηλικία 27 ετών έγινε καθηγητής Φιλοσοφίας. Σπούδασε Θεολογία και στα 34 του χειροτονείτε ιερέας. Συνεχίζει να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο για κάποια χρόνια μέχρι που καλείται να ασχοληθεί με την ποιμαντική δράση. Έγινε συνεφημέριος στην Ενορία του Αγίου Φλωριανού. Η ενορία την εποχή εκείνη ήταν έξω από τον αστικό ιστό της Κρακοβίας, όσο όμως μεγάλωνε η πόλη η κοινότητα από την εξοχή βρέθηκε να υπάρχει στο κέντρο της μεγαλούπολης. Μετά από την ολοκλήρωση της αποστολής τους επιστρέφει στην αγαπημένη του ασχολία που ήταν η διδασκαλία στο πανεπιστήμιο.

Εκτός όμως από το πάθος της διδασκαλίας ο Ιωάννης αγαπούσε και τους δρόμους. Ήθελε να εργάζεται με τους πεινασμένους για γνώση και τους πεινασμένους για τροφή. Στους δρόμους, λοιπόν, περνούσε το χρόνο που του περίσσευε από τη διδασκαλία φροντίζοντας και βοηθώντας τους φτωχούς. Επειδή δεν διέθετε πολλά χρήματα και όλος ο μισθός του πήγαινε στους φτωχούς, συχνά δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες παραμένοντας τότε εκείνος νηστικός.

Το πιο μακρινό του ταξίδι ήταν εκείνο στους Αγίους Τόπους το οποίο έκανε με τα πόδια, όσο αυτό ήταν δυνατό. Έπειτα πηγαίνει για προσκύνημα στη Ρώμη, για τέσσερις φορές με τα πόδια.

Πέθανε κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας της παραμονής των Χριστουγέννων του 1473. Εκείνο που έκανε τον κόσμο να τον ανακράζει άγιο μετά το θάνατό του ήταν τα μαθήματα αγάπης που παρέδιδε, όχι μόνο εκείνα της τάξης αλλά κυρίως τα διδάγματα ζωής που πήγαζαν από το ίδιο το έμπρακτο παράδειγμά του αρωγής και συμπαράστασης απέναντι στους φτωχούς.

Το 1600 ο Πάπας Κλήμεντας 8ος τον ανακηρύσσει Μακάριο και το 1767 ο Πάπας Κλήμεντας ο 13ος εγγράφει το όνομά του στον κατάλογο των Αγίων. 

Στην Πολωνία είναι προστάτης της Αρχιεπισκοπής της Κρακοβίας, των διδασκόντων και της Κάριτας.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

14η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ

14η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ   Κύκλος Γ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 48 [47], 10-11) Αναπολούμε, Κύριε, το έλεός σου, μέσα στο ναό σου. Όπως,

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 12ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 25 Ιουνίου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου